Neša Petrović

Darko Lazović: Imamo BOLJE igrače od Norveške i to ćemo dokazati 26. marta!

Autor Nebojša Petrović

"Svi pričaju o Holandu, ali pojedinci ne rešavaju utakmice", rekao je as Verone u intervjuu za naš portal.

Verona je apsolutni hit dosadašnjeg dela italijanskog prvenstva.

Ekipa koju sa klupe vodi hrvatski stručnjak Ivan Jurić, zauzima šesto mesto na tabeli i u samo četiri dana, dva puta je krojila vrh Serije A. Najpre remijem protiv Lacija, a zatim i senzacionalnom pobedom protiv lidera Juventusa.

"Niko na početku šampionata nije mogao ni da zamisli da ćemo posle 23. kola biti u grupi kandidata za Evropu. Lepo je slaviti protiv Juventusa, meni je ovo već treća pobeda protiv osmostrukog uzastopnog osvajača ’skudeta’. Ipak, naše ambicije su i dalje iste kao na početku prvenstva, a to znači opstanak u ligi. Dok ne doguramo do te magične kvote od 40 bodova, niko od nas nema pravo da razmišlja o izlasku na međunarodnu scenu“, kaže na početku razgovora za MONDO prvotimac Verone, Darko Lazović (29).

Možda će vas zanimati


Navijači su u transu i ovu generaciju Verone porede sa onom šampionskom iz 1985. godine.

"Bitno je samo da nastavimo u ovom ritmu i da nijednog trenutka ne pomislimo da je posao završen. Ima još mnogo do kraja prvenstva i tek nas očekuju prava iskušenja. Uspeli smo u roku od sedam dana da ostanemo neporaženi u tri utakmice protiv ekipa koje su realno imale ulogu apsolutnog favorita. Remiji sa Milanom i Lacijom su bili sjajna uvertira u spektakularni duel protiv Juventusa. Pritom, podsećam da smo na 'San Siru' skoro pola sata igrali sa igračem manje zbog isključenja Amrabata. Verona je u poslednjih nekoliko godina stalno na 'klackalici' između Serije A i Serije B. Svakako da je trenutna situacija nešto novo i za naše navijače, ali ne sme da dođe do euforije. Treba biti realan“.

Luka Jović je pogodio protiv Osasune i nadam se da je to početak njegove velike serije

Ivan Jurić je trenersku azbuku naučio od Đampjera Gasperinija i ne čudi što Atalanta i Verona trenutno igraju najlepši fudbal na Apeninskom poluostrvu.

"Zajedno su sarađivali u Đenovi i Jurić ne krije da je mnogo stvari ’pokupio’ od Gasperinija. Slični su po mentalitetu i shvatanju fudbalske igre. Suština je u jakim i sveobuhvatnim treninzima i taktičkoj disciplini tokom utakmice. Ivan je u Đenovi tražio sebe, odlazio, vraćao se i tek sada u Veroni potvrđuje svoj ogroman trenerski potencijal. Veoma je posvećen, mnogo pažnje poklanja pripremi utakmice i traži od igrača da sprovode u delo ono što se vežbalo na treningu. Fizički smo besprekorno spremni, što je osnovni preduslov za visok presing koji je naše glavno oružje. Juventusu u prvih pola sata utakmice bukvalno nismo dozvolili da diše“.

Jedino je svemogući Ronaldo pokazivao znake života u tom periodu meča sa Veronom.

"Nije bilo nikakve posebne taktike za Portugalca. On je fudbaler vrhunske klase i to se videlo i na 'Bentegodiju'. Kad god je primio loptu, uvek je nešto napravio. Dao je gol, pogodio stativu, imao još jedan opasan šut. I to je bilo sve od Juventusa za čitavih 90 minuta. Oni imaju 23 vrhunska igrača u svom rosteru, a sve se vrti oko Kristijana Ronalda i to dovoljno govori o njegovom značaju za Sarijevu ekipu. Možda mu je defanziva jedina mana i to smo znalački koristili na utakmici u subotu. Znate kakav je Juve, kada povedu, nema vam spasa. Zato je naš preokret još više dobio na značaju i uliva nam ogromno samopouzdanje pred nastavak prvenstva“.

FATAL VERONA! Nadimak koji je tim sa "Bentegodija" stekao osamdesetih godina prošlog veka, kada je dva puta zaustavljao Milan u pohodu na titulu. I nadimak koji je ovih dana opet u modi.

"Velika je stvar za italijanski fudbal što se vratila neizvesnost u trku za titulu. Ne pamti se kada su tri kluba bila na samo bod razlike u ovoj fazi šampionata. Drago mi je što igrači iz našeg regiona imaju ključne uloge u tim ekipama. Brozović u Interu, Pjanić u Juventusu... Ako bih morao da se opredelim za koga ću navijati u finišu prvenstva, onda je to Lacio zbog Sergeja Milinković-Savića. Ne znam da li će moći da izdrže do kraja, nemaju toliki fond igrača kao njihovi konkurenti za ’skudeto’, ali su svakako u top formi. Igraju napadački, lepo za oko, napravili su seriju od 18 pobeda zaredom i oborili mnoge rekorde. Svaka im čast“.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Inter je spektakularnom pobedom u ’Derbiju dela Madonina’ preuzeo lidersku poziciju od Juventusa.

"Luda utakmica na 'San Siru'. Milan je u prvih 45 minuta odigrao najbolje poluvreme u poslednjih nekoliko godina. Malo puta sam video da je Inter toliko nemoćan protiv nekog rivala. U nastavku su pokazali da su prava ekipa. Dali su četiri gola, odigrali maestralno i s pravom istakli kandidaturu za titulu. Podatak da je Eriksen počeo meč na klupi, dovoljno govori o resursu koji Antonio Konte ima na raspolaganju“.

Ostalo je još mesec i po dana do meča u Oslu u kome Srbija bije jednu od dve presudne bitke za odlazak na završni turnir Evropskog prvenstva.

"Čim su se završile kvalifikacije, usmerili smo misli ka baražu i ka utakmici sa Norveškom. Čekamo već 20 godina na učešće na Evropskom prvenstvu i mislim da je kucnuo čas da i Srbija postane deo najvećeg kontinentalnog takmičenja. Biće teško, Norveška ne pamti kada je poslednji put izgubila na domaćem terenu. Imaju kompaktnu ekipu, igraju čvrst fudbal i teško primaju golove. Svi pričaju o Holandu, koji je zaista čudo od deteta, odskočio je u poslednjih šest meseci, postao zvezda prelaznog roka, otišao u Dortmund i tamo nastavio da daje golove kao od šale. Ali pojedinci ne rešavaju utakmice. Mislim da imamo kvalitetnije igrače od Norveške i da ćemo to dokazati 26. marta na Ulevol stadionu“.

Posle toga, mora još da se znoji za Evropsko prvenstvo...

"Bez obzira ko pobedi u duelu Škotske i Izraela, mislim da će nam ta utakmica biti lakša od ove u Oslu. Igrali bismo pred domaćom publikom, u fantastičnom ambijentu i na krilima prethodnog trijumfa. Ali ne pada nam na pamet da razmišljamo o finalu, dok ne prebrodimo prvu prepreku u Norveškoj. Raduje me forma naših golgetera. Mitar se oporavio od povrede i odmah nastavio da rešeta mreže. Imponuje brojka od 20 golova u jednoj od najtežih liga u Evropi. Luka Jović je pogodio protiv Osasune i nadam se da je to početak njegove velike serije. Neka obojica nastave tako i biće nam znatno lakše u baražu", zrači optimizmom srpski reprezentativac iz redova Verone Darko Lazović.