"Savo i Deki – za punije tribine srpskih stadiona"

Kolumnista MONDA Nebojša Petrović razogarao je sa legendom svetskog fudbala Borom Milutinovićem...

MONDO/Nebojša Petrović

Legendarni srpski stručnjak Bora Milutinović smatra da je odluka UEFA o eliminaciji Mančester sitija na dve godine iz svih evropskih takmičenja najbolji dokaz da u Nionu postoje isti aršini za sve i da nema podele na velike i male, odnosno bogate i siromašne.

U razgovoru sa kolumnistom Monda Nebojšom Petrovićem, promoter narednog Svetskog prvenstva u Kataru ističe da je sudbina engleskog šampiona dovoljna opomena za sve klubove koji ne posluju prema propisima i koji misle da su nedodirljivi.


"Bolje neka u Mančester sitiju razmišljaju zbog čega su se našli u ovoj situaciji. Premijer liga i Liga šampiona su ozbiljna takmičenja i morate da se ponašate onako kako je regulisano zakonima fudbalske igre. Disciplinska komisija UEFA nema popusta ni prema kome i mislim da će ova odluka imati mnogo uticaja na dalji razvoj evropskog fudbala. Nije važno koliko ste moćni i koliko imate para, jednostavno morate da poštujete fer-plej kao i svi ostali", jasan je čovek koji je pet puta bio učesnik Svetskog prvenstva sa pet različitih reprezentacija.

U novonastaloj situaciji, neizvesna je sudbina fudbalera koji imaju višemilionske ugovore sa Mančester sitijem, a vrlo je verovatno da će i Pep Gvardiola potražiti neku drugu sredinu i pojuriti za novim izazovima.

"Ne mogu da govorim u njegovo ime. U svakom slučaju nije mu lako".

Za Boru Milutinovića nema dileme ko je i ove sezone najozbiljniji favorit za osvajanje Lige šampiona.

"Liverpul ima izvanredan tim, čemu svedoči i apsolutna dominacija u Premijer ligi ove sezone. Gotovo da nemaju ozbiljnog konkurenta i već je izvesno da će biti novi šampioni Engleske. Klop je na fenomenalan način ukomponavao ekipu i zaista deluju kao nezaustavljiva mašina. Imaju sjajan timski odnos prema igri, krasi ih disciplina i uvek igraju za gol više. Ima tu još jedan detalj, koji nije zanemarljiv".

MONDO/Nebojša Petrović 

Koji?

"Gledao sam utakmicu Liverpul - Monterej na Svetskom klupskom prvenstvu u Kataru. Bilo je 1:1 i onda je Klop izvršio tri izmene u poslednjih 15 minuta i Liverpul je pobedio golom u 90. minutu. Svi su rekli, sjajan potez trenera. Ali pazite, u igru su ušli Firmino, Mane i Aleksander-Arnold. Izračunajte, pa mi recite koliko vrede ta tri fudbalera. I upravo je Firmino postigao pobedonosni gol. Svaka čast Klopu, veoma ga cenim kao stručnjaka, ali je nezahvalno porediti njega i neke druge trenera koji nemaju takav fond vanserijskih fudbalera na raspolaganju".

Liverpul je izgubio prvu utakmicu osmine finala Lige šampiona od Atletiko Madrida i očekuje ga paklenih 90 (moža i 120) minuta revanša na Enfild Roudu.

"Ništa to ne mora da znači. Meni je i Pari Sen Žermen jedan od kandidata za osvajanje Lige šampiona. Bez obzira na poraz od Dortmunda. Imam utisak da su se konačno pronašli i da bi mogli daleko da doguraju. Njihov osnovni hendikep je kvalitet domaćeg takmičenja, jer francuska liga nije na nivou koji bi Parizu mogao da pomogne da bude konkurentan na evropskoj sceni".

Tokom bogate trenerske karijere, Bora je obišao svet uzduž i popreko, stekao status trenerske ikone, ali ne krije se i dalje najbolje oseća u svojoj zemlji i u svojoj Bajinoj Bašti. .

"Jedan čovek mi je jednom prilikom rekao ’putuj i zapisuj’. I ja sam ga poslušao", smeje se Milutinović i dodaje da mu je drago što se na klupama Crvene zvezde i Partizana nalaze dva velika asa srpskog fudbala.

MONDO/Nebojša Petrović 


"Nadam se da će njihovo prisustvo vratiti publiku na tribine. Gledao sam Partizanove utakmice na turniru u Dohi, pratio sam sve treninge i mogu vam reći da Savo sa svojim saradnicima radi veoma dobro. Puni su entuzijazma, počeli su i da pobeđuju što je jako važno zbog pozitivnog ambijenta u ekipi. Zvezda ima veliku bodovnu prednost, ali prvenstvo je dugo".

Već prvog dana marta, na programu je "večiti derbi" i prvi trenerski okršaj nekadašnjih drugara iz reprezentacije, Sava Miloševića i Dekija Stankovića.

"Dejan je jedna od najistaknutijih ličnosti srpskog fudbala u poslednjih par decenija. Podatak da je toliko dugo trajao u jednoj zemlji koja ima fudbalsku kulturu kao što je Italija, dovoljno govori o njegovom ljudskom i igračkom kvalitetu. Želim mu puno uspeha u novom poslu, ali ja sam pre svega veliki Partizanovac. Miloš je navijao za Zvezdu, ja sam morao da budem kontra. Bio sam član ’Partizanovih beba’ i osvojio sam četiri titule prvaka Jugoslavije. Miloš je bio ona starija generacija sa Bobekom, Valokom, Zebecom, Čajkovskim... Imali su moćan tim, ali nikada nisu bili šampioni", kaže Bora i zaključuje priču lepom anegdotom sa proslave 25 godina FK Partizan:

"Delili su medalje, Miloš je dobio zlatnu, a meni su uručili srebrnu. Pitao sam ih šta su kriterijumi, odgovorili su ’zasluge za Partizan’. Onda se ja našalim i kažem ’pa pogrešili ste, Miloš nije osvojio nijednu titulu, a ja četiri’. Šalu na stranu, Miloš je legenda Partizana i jedan od najboljih igrača u istoriji jugoslovenskog fudbala".