AKO OVAKO IZGLEDA MESO, NI SLUČAJNO GA NE JEDITE! Kada pročitate, dvaput ćete razmisliti pre ćevapa i pljeskavica

Da li znate kada je meso loše po zdravlje?

Shutterstock/Joshua Resnick

Svi želimo da znamo tajnu dugovečnosti, polažemo nade u “tajne recepte” i besomučno tražimo načine da postignemo željeno, ali sa što manje odricanja. Koliko god se trudili, činjenica je da je glavni model za dug i zdrav život - način ishrane, koji je direktno povezan sa produktivnošću u svim sferama života. Nažalost, nekada nismo ni svesni da se u namirnicama nalaze štetni sastojci koje unosimo, a koji štete našem zdravlju.

Oni se obično nalaze u prerađenoj i brzoj hrani, a mnogi se čak smatraju toksičnima. Najčešće su to aditivi, trans masti, veštački zaslađivači, konzervansi, rafinisane žitarice… Takođe, brojni proizvođači namirnicama dodaju fosfat - sastojak koji će hrani i piću produžiti rok trajanja i pojačati intenzitet ukusa. Da li je takva situacija i sa mesom koje čini značajan deo tipične ishrane u mnogim delovima sveta?

Iako se često vodi polemika o uticaju mesa na zdravlje, brojna istraživanja pokazala su da je blagotvorno i neophodno za normalno funkcionisanje. Meso je vrlo bogat izvor proteina koji poboljšavaju celokupno stanje celog organizma, štite nas od infekcija i pojačavaju imuni sistem. Takođe, meso sadrži hranljive sastojke poput minerala, vitamina, masti, gvožđa, cinka… Međutim, da li možete da zamislite da jednom Srbinu kažete da mora da izbaci pečenje ili roštilj iz ishrane? Ni mi ne možemo. Poznati smo kao nacija po sjajnom roštilju, ali ovako pripremljeno meso može da bude štetno po zdravlje. Tome doprinosi izlaganje mesa visokim temperaturama.

Kada spremate roštilj, na meniju su neizostavni ćevapi i pljeskavice koji su sačinjeni od različitih vrsta samlevenih otpadaka. Da li ste se ikada zapitali šta se nalazi u dimu koji nastaje prilikom pripreme? U njemu su proizvodi nepotpunog sagorevanja drveta kao što su metanol, formaldehid, mravlja kiselina, aceton, fenol i mnogi drugi sastojci koji štete našem organizmu. Kada je hrana ugljenisana, na njoj se formiraju kancerogeni nusproizvodi na koje upozoravaju mnogi instituti za zdravlje.

Pored toga što ovako pripremljeno meso ne treba jedemo često, postoje male tajne kojima možete da pomognete svom zdravlju. To znači da meso možete da isečete na tanje delove kako se ne bi peklo predugo, potom da ga okrećete što češće da biste izbegli zagorele delove i da ga ne izlažete previsokim temperaturama. Na taj način uživaćete u roštilju bez brige o zdravlju, ali i nakon njega.

Svaki punoletni pušač zna da posle dobre klope sledi jedna cigareta. Ovaj trenutak hedonizma teško je izbeći, ali uz prelazak na neke od bezdimnih alternativa, kao što je na primer IQOS, ne morate da ga se odričete. Ova tehnologija vam obezbeđuje pravi duvan koji se ne sagoreva, već zagreva. On stvara aerosolni ostatak, što znači da prilično smanjuje nivoe štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama. Samim tim, ne proizvodi dim koji će smetati ljudima u vašoj blizini.

Ako možemo da promenimo način roštiljanja, zašto ne bismo i način konzumacije cigareta? IQOS je bolji izbor u poređenju sa nastavkom pušenja cigareta, ali svakako nije bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.