"Sous vide" je među kuvarima vrlo popularna metoda sporog pripremanja hrane na niskoj temperaturi, jer je to najbolji način da se sačuvaju svi ukusi, boja i tekstura namirnice.
Reč je, zapravo, o kuvanju u vakuumu za koje se koristi posebna oprema, ali može da se improvizujei u kućnim uslovima pomoću ringle, šerpe, kuhinjskog termometra i kesice koja ima takozvani zip zatvarač.
Željenu namirnicu, sa sve začinima, stavite u otvorenu kesicu koju ćete potopiti u hladnu vodu i pustiti da voda svojim pritiskom izbaci vazduh. Kesicu zatim dobro zatvorite i stavite je da se kuva.
Koliko dugo i na kojoj temperaturi će se jelo kuvati, zavisi od vrste namirnice, a s obzirom na to da je u ovoj tehnici temperatura ključna za dobar ukus, merite je termometrom, a ne odokativnom metodom.
Možda vam sve ovo deluje komplikovano, ali uopšte nije i ova tehnika se, zapravo, preporučuje baš početnicima u kuvanju jer su šanse da se pogreši minimalne.
Sada, kada sve znate, probajte da spremite:
JAGNJEĆA REBRA U VAKUUMU
Recept je samo za čitaoce MONDO portala dao kuvar Melkior Bašić, kojeg smo upoznali u hotelu "Alhambra" u Malom Lošinju.
Potrebno:
- Jagnjeća rebra 250 g
- So i biber (količina po želji)
- Ulje biljno 0,05 l
Potrebno za sos:
- Jagnjeće kosti 250 g
- So i biber (količina po želji)
- Ulje 0,03 l
- Crni luk 100 g
- Koncetrat paradajza 20 g
- Crno vino 0,1 l
Priprema:
Rebra začinite solju i biberom, nauljite ih i stavite u kesicu koja može da se zatvori. Kuvajte ih 24 sata, na temperaturi od 55 stepeni Celzijusovih, a potom ih ohladite u vodi s ledom. Hladna rebra zapecite na roštilju, ali tako da se i sredina ugreje, a ne samo spoljašnji deo.
Jagnjeće kosti zapecite na ulju, dodajte iseckani luk, paradajz i vino. Kuvajte dok vino ne izvetri. Dodajte vodu i so, i ostavite na srednjoj temperaturi da se kuva oko osam sati. Procedite sos, skinite masnoću koja se izdvojila na vrhu, a možete da dodate i začine koje volite.
"Kao prilog uz ovako pripemljena jagnjeća rebra, preporučujem pire od graška, ili pesto od pinjola, pečeni krompir s svežim biljem", kaže Melkior Bašić.
Pročitajte i ceo intervju sa njim:
Još sjajnih recepata pogledajte u:
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina
Zvezdin Amerikanac hitno reagovao na pomen otkaza Sferopulosu: Šuter crveno-belih se oglasio na Instagramu
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona