Ovi trikovi pretvoriće vas u pravog roštilj-majstora!
Stiglo je lepo vreme, i sigurni smo da jedva cekate da pobegnete negde u prirodu. Donosimo vam najbolje savete i trikove koji ce vas pretvoriti u profesionalca za roštiljem!
Profesionalni majstori, koji umetnost roštilja podižu na viši nivo, savetuju da komade mesa koje nije mleveno obavezno marinirate.
RECEPT: Napravite domaci roštilj sos!
Koliko meso stoji u marinadi?
Odaberite posudu koja je plitka i široka, kako biste meso mogli da poslažete u jednom ravnom sloju. Izbegavajte metalne posude, osim ako su od nerdajuceg celika. Ukoliko se u vašoj marinadi nalazi kiselina, kao što je limun ili balzamiko sirce, postoji šansa da ce kiselina reagovati sa metalom i mesu dati neprijatan, "metalni" ukus ili miris. Proces mariniranja trebalo bi da traje najmanje 30 minuta, a poželjno je meso ostaviti i preko noci u poklopljenoj posudi. Sat vremena pre pecenja, izvadite ga iz frižidera kako bi dostiglo sobnu temperaturu.
Odnos bi trebalo da bude – 150 mililitara marinade za svakih 500 grama mesa.
Koja je marinada za šta?
Marinade na bazi ulja dobre su sa suvlje meso ili ribu, dok one na bazi kiseline savršeno idu uz masnije i crveno meso. Naravno, ovo ne znaci da ne možete komad govedine staviti u marinadu sa maslinovim uljem, odnosi se samo na to cega u marinadi ima najviše.
Evo i recepata za brze i lake marinade, u zavisnosti od toga koje meso spremate!
Piletina i riba
Pomešajte maslinovo ulje, tamni soja sos, seckani beli luk, biber i malo šecera. Kolicine prilagodite u skladu sa kolicinom mesa, prema ranije objašnjenoj racunici.
Crveno meso
U posudi pomešajte maslinovo ulje, crveno vino, malo vinskog sirceta, suve zacine po želji, biber i seckani beli luk.
Svinjetina
Ako pravite svinjske ražnjice, preporucujemo vam mešavinu maslinovog ulja, limuna, seckanog belog luka, i suvog zacina po želji – origano, majcina dušica ili ruzmarin. Ako, pak, na roštilj stavljate krmenadle, neka "odleže" u mešavini maslinovog ulja, meda i senfa, kojoj po želji možete dodati i kašicicu viskija zbog lepše arome.
Koju vi marinadu koristite? Recite nam u komentarima!