Bogato čokoladno testo, glatka, sjajna glazura... Ovaj kolač impresionira i izgledom, i ukusom! Evo kako da ga pripremite.

Sastojci:

225 grama maslaca

180 grama brašna

200 grama kristal šećera

Kašičica praška za pecivo

Pola kašičice soli

25 grama kakao praha

60 mililitara vruće vode

Kašičica ekstrakta vanile

Četiri jajeta

Dve kašike mleka

Za glazuru: 90 grama tamne čokolade, 25 grama putera, kašika meda

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kakao prah pomešajte sa vrućom vodom, dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite je da se ohladi, a u zdeli pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Mikserom mutite maslac, šećer, ekstrakt vanile, a zatim jedno po jedno jaje. Umešajte ohlađeni tečni kakao, a zatim dobro pomešajte sa mešavinom brašna.

Dobijeno testo preručite u pleh obložen papirom za pečenje, i kuhinjskom lopaticom zagladite površinu. Pecite u zagrejanoj rerni oko 55 minuta, ili dok čačkalica zabodena u centar kolača ne izađe suva. Ostavite kolač da se ohladi, a na srednjoj vatri istopite puter, čokoladu i med, dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Prelijte ohlađeni kolač, a zatim ga isecite na kocke.

Po želji, ovaj kolač možete dodatno aromatizovati, tako što ćete u njega dodati kašičicu instant kafe, koricu narandže ili čak višnje. Takođe, u testo možete dodati orahe ili lešnike za dodatnu teksturu.

Potpuno ohlađeni kolač možete i zamrznuti i čuvati do dva meseca u zamrzivaču.

Kako vi spremate omiljeni čokoladni kolač? Recite nam u komentarima!