Bogato čokoladno testo, glatka, sjajna glazura... Ovaj kolač impresionira i izgledom, i ukusom! Evo kako da ga pripremite.
Sastojci:
225 grama maslaca
180 grama brašna
200 grama kristal šećera
Kašičica praška za pecivo
Pola kašičice soli
25 grama kakao praha
60 mililitara vruće vode
Kašičica ekstrakta vanile
Četiri jajeta
Dve kašike mleka
Za glazuru: 90 grama tamne čokolade, 25 grama putera, kašika meda
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kakao prah pomešajte sa vrućom vodom, dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite je da se ohladi, a u zdeli pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Mikserom mutite maslac, šećer, ekstrakt vanile, a zatim jedno po jedno jaje. Umešajte ohlađeni tečni kakao, a zatim dobro pomešajte sa mešavinom brašna.
Dobijeno testo preručite u pleh obložen papirom za pečenje, i kuhinjskom lopaticom zagladite površinu. Pecite u zagrejanoj rerni oko 55 minuta, ili dok čačkalica zabodena u centar kolača ne izađe suva. Ostavite kolač da se ohladi, a na srednjoj vatri istopite puter, čokoladu i med, dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Prelijte ohlađeni kolač, a zatim ga isecite na kocke.
Po želji, ovaj kolač možete dodatno aromatizovati, tako što ćete u njega dodati kašičicu instant kafe, koricu narandže ili čak višnje. Takođe, u testo možete dodati orahe ili lešnike za dodatnu teksturu.
Potpuno ohlađeni kolač možete i zamrznuti i čuvati do dva meseca u zamrzivaču.
Kako vi spremate omiljeni čokoladni kolač? Recite nam u komentarima!
Haos na kraju i poraz Crvene zvezde: Teo promašio za produžetak, sudije u prvom planu!
Partizan želi da prekine crni niz: Istorijski susret slavnih trenera, ne zna se kome je pobeda potrebnija
Ognjen Dobrić nestao iz ekipe Zvezde: Janis Sferopulos ne računa na "vojnika" crveno-belih
Predrag Mijatović podigao ton: Kakve veze ima Vučić s krizom u Partizanu?!
Ogromna greška sudija na štetu Crvene zvezde: Najbitniji poeni na meču nije trebalo da važe!