Ako želite da se zasladite kolačićima lepe teksture, ovo je recept za vas. Sasvim je pogodan za početnike, pošto nije komplikovan i ne morate sastojke meriti "u miligram" - uzmite šolju od dva decilitra, ona će vam biti mera za ovaj jednostavan recept.
Sastojci:
Pola šolje maslaca
Dve trećine šolje smeđeg šećera
Jedno jaje
Kašičica ekstrakta vanile
Tri četvrtine šolje brašna
Jedna i po šolja ovsenih pahuljica
Pola šolje suvog grožđa
Prašak za pecivo
Cimet
So
Prirema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Na dno većeg pleha stavite papir za pečenje.
Suvo grožđe prelijte vrućom vodom i ostavite da ogrezne nekoliko minuta, tako će biti sočno i neće se presušiti u rerni. Dobro ih osušite na papirnom ubrusu.
U činiji, mutite maslac, šećer, jaje i kašičicu ekstrakta vanile dok ne dobijete kremastu teksturu. U odvojenoj činijici pomešajte suve sastojke, brašno, kašičicu praška za pecivo i soli, kao i pola kašičice cimeta.
Pomešajte suvu smesu sa mešavinom putera i šećera, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Umešajte pahuljice i oceđeno suvo grožđe.
Na papir za pečenje stavljajte po kašiku dobijenog testa, i napravite razmake od oko pet centimetara jer će se keksići širiti dok se peku. Pecite ih oko 12 minuta u zagrejanoj rerni, dok po ivici ne dobiju zlatnu boju. Pustite ih da se potpuno ohlade pre serviranja.
Koji je vaš omiljeni desert za početnike? Recite nam u komentarima!
Kevin Panter srušio Partizan: Crno-beli se čudesno vratili, ali onda ih srušio bivši kapiten!
Svetislav Pešić u emisiji izdiktirao spisak Srbije: Pozvao trojicu iz Zvezde, a četvoricu iz Partizana
"U seriji Sablja je izgovorena velika neistina": Vuk Drašković bez dlake na jeziku, pomenuo i pobunu Crvenih beretki
"Pomislio sam da su sve shvatili, a onda ne uradimo najlakšu stvar na svetu": Željko Obradović o Partizanovih 2-7
Željko Obradović o ključnom momentu poraza Partizana: "Moramo to da naučimo, nedopustivo je"