Ako želite da se zasladite kolačićima lepe teksture, ovo je recept za vas. Sasvim je pogodan za početnike, pošto nije komplikovan i ne morate sastojke meriti "u miligram" - uzmite šolju od dva decilitra, ona će vam biti mera za ovaj jednostavan recept.
Sastojci:
Pola šolje maslaca
Dve trećine šolje smeđeg šećera
Jedno jaje
Kašičica ekstrakta vanile
Tri četvrtine šolje brašna
Jedna i po šolja ovsenih pahuljica
Pola šolje suvog grožđa
Prašak za pecivo
Cimet
So
Prirema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Na dno većeg pleha stavite papir za pečenje.
Suvo grožđe prelijte vrućom vodom i ostavite da ogrezne nekoliko minuta, tako će biti sočno i neće se presušiti u rerni. Dobro ih osušite na papirnom ubrusu.
U činiji, mutite maslac, šećer, jaje i kašičicu ekstrakta vanile dok ne dobijete kremastu teksturu. U odvojenoj činijici pomešajte suve sastojke, brašno, kašičicu praška za pecivo i soli, kao i pola kašičice cimeta.
Pomešajte suvu smesu sa mešavinom putera i šećera, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Umešajte pahuljice i oceđeno suvo grožđe.
Na papir za pečenje stavljajte po kašiku dobijenog testa, i napravite razmake od oko pet centimetara jer će se keksići širiti dok se peku. Pecite ih oko 12 minuta u zagrejanoj rerni, dok po ivici ne dobiju zlatnu boju. Pustite ih da se potpuno ohlade pre serviranja.
Koji je vaš omiljeni desert za početnike? Recite nam u komentarima!
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti