Isprobajte ovaj jednostavan recept za ukusan voćni slatkiš.

Sastojci:

30 grama putera

4 kruške (ne previše mekane), očišćene i prepolovljene

3 kašike šećera

120 mililitara mleka

¼ kašičice soli

Bademi isečeni na listiće, za ukrašavanje

Cimet po ukusu

Priprema:

Rernu zagrejte na 220 stepeni.

Puter istopite na srednjoj vatri u široj šerpi koja sme u rernu. Kruške stavite u posudu, ravnom stranom nadole.

Pojačajte temperaturu i kruške kuvajte oko pet minuta, povremeno protresajući šerpu, dok dno ne počne da poprima zlatnožutu boju.

Smanjite vatru, pa kruške pažljivo prevrnite, a zatim ih pospite solju i šećerom. Dodajte dve supene kašike vode u šerpu, ali nemojte vodu sipati na kruške.

Posudu prebacite u zagrejanu rernu i pecite dok kruške ne omekšaju, a šećer se ne karameliše, oko 15 minuta.

Izvadite iz rerne, opet pažljivo okrenite kruške. Dodajte mleko, promešate sa sokom koji su kruške pustile, a zatim vratite u rernu na još desetak minuta.

Kruške izvadite na tanjir, a posudu vratite na šporet i na srednjoj vatri kuvajte mešajući neprekidno, sve dok ne dobijete ujednačen, gust karamel.

Prelijte njime kruške, pospite listićima badema i cimetom i služite toplo.