Kalcone su italijanske pogačice slične pici, a manje-više možete da ih napunite čime god želite. Evo posnog recepta koji možete da probate...
Sastojci:
Za testo:
375 grama brašna
350 mililitara vode
Četvrtina šoljice maslinovog ulja
Kašičica suvog kvasca
Kašičica šećera
Kašičica soli
Za nadev:
Tri šoljice iseckanih pečuraka
Šoljica kukuruza šećerca
Pola šolje humusa
Dve kašike sušenog paradajza
Pola šoljice svežeg peršuna
Za preliv:
Malo maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejte čašu vode da bude mlaka, pa u nju dodajte kvasac i kašičicu šećera, blago promešajte i ostavite desetak minuta da naraste na sobnoj temperaturi.
U veću posudu pomešajte brašno i so. Dodajte narasli kvasac i ostatak vode, pa izmešajte dobro i zatim dodajte maslinovo ulje. Mesite testo desetak minuta, dok ne bude mekano i rastegljivo. Prekrijte krpom i ostavite na toplom da narasta oko 40 minuta.
Kada telo naraste, zagrejte rernu na 250 stepeni.
Na radnu površinu stavite malo brašna i uzmite testo veličine teniske loptice i razvucite ga. Namažite malo humusa, pa na polovinu testa dodajte malo pečuraka, sušenog paradajza, peršuna i kukuruza. Presavijte testo na pola i prstima pritisnite ivice da se slepe jedna za drugu.
Isto uradite i sa ostatkom testa i sastojaka, a zatim spremne kalcone poređajte na pleh i premažite četkicom umočenom u maslinovo ulje. Pecite 15-20 minuta ili dok ne dobiju zlatno-braon boju. Ostavite da se ohlade pet-deset minuta i poslužite.
Kakve kalcone vi najviše volite? Pišite nam u komentarima!
Kevin Panter srušio Partizan: Crno-beli se čudesno vratili, ali onda ih srušio bivši kapiten!
Svetislav Pešić u emisiji izdiktirao spisak Srbije: Pozvao trojicu iz Zvezde, a četvoricu iz Partizana
"U seriji Sablja je izgovorena velika neistina": Vuk Drašković bez dlake na jeziku, pomenuo i pobunu Crvenih beretki
"Pomislio sam da su sve shvatili, a onda ne uradimo najlakšu stvar na svetu": Željko Obradović o Partizanovih 2-7
Željko Obradović o ključnom momentu poraza Partizana: "Moramo to da naučimo, nedopustivo je"