Kalcone su italijanske pogačice slične pici, a manje-više možete da ih napunite čime god želite. Evo posnog recepta koji možete da probate...

Sastojci:

Za testo:

375 grama brašna

350 mililitara vode

Četvrtina šoljice maslinovog ulja

Kašičica suvog kvasca

Kašičica šećera

Kašičica soli

Za nadev:

Tri šoljice iseckanih pečuraka

Šoljica kukuruza šećerca

Pola šolje humusa

Dve kašike sušenog paradajza

Pola šoljice svežeg peršuna

Za preliv:

Malo maslinovog ulja

Priprema:

Zagrejte čašu vode da bude mlaka, pa u nju dodajte kvasac i kašičicu šećera, blago promešajte i ostavite desetak minuta da naraste na sobnoj temperaturi.

U veću posudu pomešajte brašno i so. Dodajte narasli kvasac i ostatak vode, pa izmešajte dobro i zatim dodajte maslinovo ulje. Mesite testo desetak minuta, dok ne bude mekano i rastegljivo. Prekrijte krpom i ostavite na toplom da narasta oko 40 minuta.

Kada telo naraste, zagrejte rernu na 250 stepeni.

Na radnu površinu stavite malo brašna i uzmite testo veličine teniske loptice i razvucite ga. Namažite malo humusa, pa na polovinu testa dodajte malo pečuraka, sušenog paradajza, peršuna i kukuruza. Presavijte testo na pola i prstima pritisnite ivice da se slepe jedna za drugu.  

Isto uradite i sa ostatkom testa i sastojaka, a zatim spremne kalcone poređajte na pleh i premažite četkicom umočenom u maslinovo ulje. Pecite 15-20 minuta ili dok ne dobiju zlatno-braon boju. Ostavite da se ohlade pet-deset minuta i poslužite.

Kakve kalcone vi najviše volite? Pišite nam u komentarima!