Kalcone su italijanske pogačice slične pici, a manje-više možete da ih napunite čime god želite. Evo posnog recepta koji možete da probate...
Sastojci:
Za testo:
375 grama brašna
350 mililitara vode
Četvrtina šoljice maslinovog ulja
Kašičica suvog kvasca
Kašičica šećera
Kašičica soli
Za nadev:
Tri šoljice iseckanih pečuraka
Šoljica kukuruza šećerca
Pola šolje humusa
Dve kašike sušenog paradajza
Pola šoljice svežeg peršuna
Za preliv:
Malo maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejte čašu vode da bude mlaka, pa u nju dodajte kvasac i kašičicu šećera, blago promešajte i ostavite desetak minuta da naraste na sobnoj temperaturi.
U veću posudu pomešajte brašno i so. Dodajte narasli kvasac i ostatak vode, pa izmešajte dobro i zatim dodajte maslinovo ulje. Mesite testo desetak minuta, dok ne bude mekano i rastegljivo. Prekrijte krpom i ostavite na toplom da narasta oko 40 minuta.
Kada telo naraste, zagrejte rernu na 250 stepeni.
Na radnu površinu stavite malo brašna i uzmite testo veličine teniske loptice i razvucite ga. Namažite malo humusa, pa na polovinu testa dodajte malo pečuraka, sušenog paradajza, peršuna i kukuruza. Presavijte testo na pola i prstima pritisnite ivice da se slepe jedna za drugu.
Isto uradite i sa ostatkom testa i sastojaka, a zatim spremne kalcone poređajte na pleh i premažite četkicom umočenom u maslinovo ulje. Pecite 15-20 minuta ili dok ne dobiju zlatno-braon boju. Ostavite da se ohlade pet-deset minuta i poslužite.
Kakve kalcone vi najviše volite? Pišite nam u komentarima!
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti