Da biste napravili ovaj mekani kolač sa voćem, u ovom slučaju jagodama, od "dodatne opreme" vam je potrebna jedna prazna limenka. 

Zbog toga što je mekan i vazdušast, u kombinaciji sa voćem, idealan je za prolećne dane.

Sastojci:

Za koru:

125 grama brašna

150 grama šećera

Devet belanaca

Dve kašičice ekstrakta vanile

Malo soli

Za fil i ukrašavanje:

Oko 450 grama jagoda (ili nekog drugog voća)

Dve kašike limunovog soka

Dve kašike šećera

200 grama šlaga

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Okrugli kalup za čizkejk obložite papirom za pečenje, a na sredinu pleha stavite aluminijumsku limenku koju ćete takođe okolo obložiti papirom, a zatim u nju sipajte oko 60 mililitara vode.

U posudu srednje veličine sipajte brašno i oko 100 grama šećera, pa izmešajte.

U veću posudu stavite belanca, ekstrakt vanile i so. Mutite mikserom sve dok ne dobijete penastu teksturu. Zatim postepeno dodajte ostatak šećera i mutite još desetak minuta – znaćete da je gotovo kada smesa postane pomalo sjajna i glatka.

U smesu sa jajima dodajte mešavinu brašna i šećera i polako mešajte dok smesa ne bude sjedinjena, bez grumuljica. Nemojte brzo da mešate jer će se smesa "spljoštiti", neće više biti tako vazdušasta.

Polako smesu nalijte u kalup, raspoređujući je oko limenke. Pecite oko 40 do 45 minuta ili dok površina kore ne bude zlatno-braon boje. Znaćete i da je kora gotova ukoliko se "vraća" nakon što je blago pritisnete prstom. Ako ostaje udubljenje, pecite je još malo.

Kada izvadite koru iz rerne, izvucite limenku, prospite ostatak vode iz nje, vratite je u sredinu i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu, u posudu stavite oprane i isečene jagode, dodajte limunov sok i šećer, pa izmešajte.

Sada izvadite limenku iz kalupa, skinite spoljšanji deo kalupa (oko kore), odozgo premažite šlagom i stavite jagode.

Imate li i vi neki dobar recept za kolač sa voćem? Pišite nam u komentarima!