Prava prolećna kombinacija ukusa!
Isprobajte ovaj jednostavan recept za ukusnu pitu od tikvica i rikota sira.
Sastojci:
Malo brašna, za posipanje radne površine
Pakovanje lisnatog testa (pola kilograma)
500 grama rikota sira
Četiri jaja
Dve kašike sveže mirođije sitno naseckane
Dva čena belog luka, sitno naseckanog
Soli i bibera po ukusu
Jedna velika tikvica, očišćena i isečena na sasvim tanke kolutove
Dve kašike maslinovog ulja
60 grama parmezana, sitno narendanog
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. U pleh stavite papir za pečenje.
Radnu površinu pospite brašnom, pa od lisnatog testa oblikujte krug, a zatim ga stavite u pleh.
U činiji srednje veličine pomešajte rikotu, dva jaja, mirođiju, beli luk i malo bibera, pa smesu ravnomerno rasporedite po lisnatom testu, ostavljajući oko tri centimetra testa na obodu slobodna.
U drugoj činiji pomešajte tikvice sa maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu. Kolutove tikvica ravnomerno rasporedite po nadevu, a zatim ivicu testa savijte, tako da nadev ostane "unutra".
U manjoj činiji, ulupajte dva jaja sa jednom kašikom vode, pa njima premažite ivicu pite i pospite je parmezanom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35 do 40 minuta, ili dok lepo ne porumeni. Ostavite da se malo ohladi petnaestak minuta, secite i služite toplo.
Ako imate neki dobar recept za pitu, pišite nam!