Evo kako da sami spremite poznatu francusku poslasticu.
Kremasti desert sa karamelizovanom koricom na vrhu u kojoj će svi uživati...
Sastojci:
Šest žumanaca
Šest kašika belog šećera
Pola kašičice ekstrakta vanile
500 mililitara slatke pavlake
Dve kašike smeđeg šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni.
Umutite žumanca, četiri kašike šećera i ekstrakt vanile, dok smesa ne postane kremasta.
Zatim slatku pavlaku stavite na tihu vatru da se dobro zagreje, gotovo da proključa. Sklonite je sa vatre, pa je pomešajte sa umućenim žumancima i dobro izmešajte.
Ovu smesu zatim kuvajte na pari i mešajte oko tri minuta, pa je nalijte u vatrostalne posude ili kalupe.
U prethodno zagrejanoj rerni pecite oko 30 minuta, a zatim izvadite da se ohladi i ostavite barem sat vremena u frižideru, ili da prenoći.
Zagrejte rernu na nižu temperaturu (oko 100 stepeni), a zatim u manjoj posudi pomešajte smeđi i beli šećer, pa ovu mešavinu nalijte preko krem brulea. Ponovo ga stavite u rernu, na kratko – oko dva minuta ili dok se šećer ne rastopi, i budite vrlo pažljivi da ne zagori.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Ponovo stavite u frižider da se sve stegne nekoliko sati.
Da li ste spremali krem brule? Pišite nam u komentarima!