Jednostavan recept za ukusan prilog uz jela - piroške od krompira. Pripremaju se desetak minuta, onda samo treba da sačekate da se skuvaju i ispeku, pa da navalite!

Sastojci:

200 grama brašna

Dva krupnija jaja

Tri kašike pavlake

Kašičica soli

Hladno mleko, po potrebi

500 grama krompira

Malo putera

Glavica crnog luka, sitno iseckana

125 grama sira, izrendanog

Priprema:

Brašno i so pomešajte, dodajte jaja i pavlaku, i izmesite da se lepo sjedini. Testo treba da bude glatko i mekano, ali je potrebno, dodajte malo hladnog mleka, pa premesite ponovo.

Umotajte testo u providnu foliju i ostavite tridesetak minuta.

Krompir skuvajte u slanoj vodi, ocedite, dodajte malo putera, malo mleka i napravite pire. Dodajte sitno iseckan crni luk i rendani sir, da dobijete ukusan fil za piroške.

Testo istanjite oklagijom, i modlom ili čašom vadite krugove.

Na sredinu svakog, stavite punjenje, preklopite, i ivice pritisnite prstom, da dobijete pirošku, a možete ih pritisnuti i viljuškom, da biste dobili lepu reckavu ivicu.

U veliku šerpu sipajte vodu, posolite i kad proključa, stavljajte piroške i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu.

Kuvane piroške u tiganju zapecite na malo ulja ili istopljenog putera, s obe strane dok lepo ne porumene.

Služite kao prilog uz jelo ili same sa mladim sirom i salatom.

Imate li vi neki dobar recept za piroške? Pišite nam!