Sigurno postoje recepti za pitu sa krompirom koje se prave brže, ali teško da postoje ukusnije pite sa krompirom od ove.
Sastojci:
Šolja i po brašna
115 grama putera
Tri kašike hladne vode
Za nadev:
Oko 800 grama krompira
Šolja i po rendanog tvrdog sira
Četiri jaja
¾ šolje pavlake za kuvanje
Pola šolje mleka
1 ¼ kašičice soli
Pola kašičice bibera
¼ kašičice muskatnog oraščića
Priprema:
U veliku posudu stavite brašno, pa dodajte puter isečen na listiće i dobro izmešajte. Zatim dodajte tri kašike hladne vode i mutite, pa dodajte još pomalo vode, ako je testo suvo. Oblikujte testo u loptu, zamotajte u foliju i ostavite u frižideru sat vremena.
U međuvremenu, počnite da pravite nadev.
Operite krompir i skuvajte u slanoj vodi, da omekšaju, oko 30 minuta – pazite da se ne prekuvaju i ne počnu da se raspadaju. Ocedite krompir, ostavite da se skroz ohladi i oljuštite ga, pa zatim isecite na listove debljine oko pola centimetra.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo razvucite i stavite ga u pleh, tako da obloži dno i ivice, pa pecite oko 30 minuta. Ostavite da se malo prohladi, pa pospite pola šolje rendanog sira po testu.
U posudi pomešajte jaja, pavlaku, mleko, so, biber i oraščić. U to dodajte krompir, izmešajte, pa sve zajedno nalijte na testo. Odozgo pospite preostalu šolju rendanog sira i pecite dok ne postane braonkaste boje, oko 50 minuta.
Poslužite pitu toplu.
Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
Haos na kraju i poraz Crvene zvezde: Teo promašio za produžetak, sudije u prvom planu!
Partizan želi da prekine crni niz: Istorijski susret slavnih trenera, ne zna se kome je pobeda potrebnija
Ognjen Dobrić nestao iz ekipe Zvezde: Janis Sferopulos ne računa na "vojnika" crveno-belih
Predrag Mijatović podigao ton: Kakve veze ima Vučić s krizom u Partizanu?!
Ogromna greška sudija na štetu Crvene zvezde: Najbitniji poeni na meču nije trebalo da važe!