Sigurno postoje recepti za pitu sa krompirom koje se prave brže, ali teško da postoje ukusnije pite sa krompirom od ove. 

Sastojci:

Šolja i po brašna

115 grama putera

Tri kašike hladne vode

Za nadev:

Oko 800 grama krompira

Šolja i po rendanog tvrdog sira

Četiri jaja

¾ šolje pavlake za kuvanje

Pola šolje mleka

1 ¼ kašičice soli

Pola kašičice bibera

¼ kašičice muskatnog oraščića

Priprema:

U veliku posudu stavite brašno, pa dodajte puter isečen na listiće i dobro izmešajte. Zatim dodajte tri kašike hladne vode i mutite, pa dodajte još pomalo vode, ako je testo suvo. Oblikujte testo u loptu, zamotajte u foliju i ostavite u frižideru sat vremena.

U međuvremenu, počnite da pravite nadev.

Operite krompir i skuvajte u slanoj vodi, da omekšaju, oko 30 minuta – pazite da se ne prekuvaju i ne počnu da se raspadaju. Ocedite krompir, ostavite da se skroz ohladi i oljuštite ga, pa zatim isecite na listove debljine oko pola centimetra.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo razvucite i stavite ga u pleh, tako da obloži dno i ivice, pa pecite oko 30 minuta. Ostavite da se malo prohladi, pa pospite pola šolje rendanog sira po testu.

U posudi pomešajte jaja, pavlaku, mleko, so, biber i oraščić. U to dodajte krompir, izmešajte, pa sve zajedno nalijte na testo. Odozgo pospite preostalu šolju rendanog sira i pecite dok ne postane braonkaste boje, oko 50 minuta.  

Poslužite pitu toplu.

Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!