Jospi Broz Tito, jedini doživotni predsednik naše zemlje i jedini koji je nosio titulu maršala, bio je veliki gruman. Kako hroničari kažu, obroke nikada nije preskakao, a koja su mu bila omiljena jela otkrio je kuvar Milan Stojanović, sin ličnog Titovog kuvara koji je baš za njega izmislio čuvenu Karađorđevu šniclu, ali i još 216 jela.

Milan je u gostovanju na TV Prva otkrio da je maršal  voleo jaku hranu, doručak ne samo da mu je bio uvek bio kalorijski bogat, već i začinjen gurmanlucima. Pa tako jedno od češćih jela na njegovom jutarnjem meniju bio je kačamak, ali sa čvarcima.

"A umeo je i da doručkuje gulaš", kaže Milan koji je u studio doneo "komplet" jelovnik kakav bi se našao u Belom dvoru ujutru podrazumevao bi kačamak, salatu, pogaču, sir, kajmak, slanina, kuvano jaje, mladi luk...

Kako kaže, Tito je sve jeo, samo je ribu malo izbegavao zbog kostiju. Iako se dosta pričalo o njegovim kapricima, istina je da je bio veoma jednostavan kada je ishrana bila u pitanju, jeo je najmanje tri do pet puta dnevno, a najbitnije je bilo da bude dosta svinjetina i mesa i, naravno, da količinski bude obilno. Da bi se sva ta količina hrane svarila, "pomagalo" je i ti što je dosta pio - a ni tu nije bio izbirljiv po rečima Milana Stojanovića i zaista dosta radio - ustajao je između 4 i 6 , išao u lov...

Čak i kada je operisao žuč, kada je bio izuzetno važno da poštuje savete lekara, nije odustajao od gurmanluka.

"Nije se pridržavao saveta lekara. Jedan od prvih doručaka je bila kajgana i doktor je rekao mom ocu da pravi bez žumanaca. I to je jedan jedini put da je Tito ušao u kuhinju, noseći tanjir sa jajima i pitao:

'Druže Mićo, šta je ovo?', na šta je moj otac odgovorio:

'Doktor Vladan je rekao da pravim bez žumanaca.'

'Ovo nek' jede doktor Vlada, a meni daj kajganu sa čvarcima, pa neka umrem.'

I živeo je posle toga još 40 godina", ispričao je jednu anegdotu sa Belog dvora kuvar Milan i dodao da postoji jelo koje je njegov otac kuvar Mića (95) specijalni spremao za maršala. 

"Ima jelo koje je njemu posvetio sa dosta svinjetine i sa špeclama, to je vrsta testenine."