Caciki je jedan od najpopularnijih grčkih specijaliteta. Neizostavan je prilog uz girosa, ali i uz mnoga druga jela sa mesom, povrćem, testom...

Ovo osvežavajuće jelo se lako i brzo sprema, a pravi recept smo dobili od pravog Grka!

"Za caciki vam treba 400 gr svežeg krastavca, 700 gr kisele pavlake, 100 ml maslinovog ulja, čen belog luka, malo soli i bibera, oko 10 gr mirođije i oko 10 ml našeg nacionalnog pića uzo", rekao nam je Janis Sjuzios, kuvar iz Grčke, gostujući šef kuhinje restorana "Kameleon" u beogradskom "Grand kazinu", gde se od 3. do 16. juna održavaju Dani grčke kuhinje.

"Krastavac očistite i narendajte, pomešajte ga sa pavlakom, dodajte maslinovo ulje, sitno iseckanu mirođiju i beli luk, koji možete i da izgnječite. Bitno je da u salatu nikako ne stavite zeleni deo, ukoliko koristite mladi luk. Začinite solju, biberom i dodati malo uza. Promešajte i servirajte", objasnio nam je Janis, a mi smo ga pitali da nam preporuči uz koja jela je najbolje da jedemo ovu salatu?

"Kao predjelo odlično ide uz dakose, fokaća testo, grilovano povrće, sendviče sa paradajzom, ali i uz giros i mnoga druga jela od mesa i ribe. Za caciki salatu je bitno da se jede hladna, nakon što je barem 30 minuta 'odležala' u frižideru."

A šta se pije uz ovu "belu" salatu?

"Belo vino, naravno, ali pre toga nekoliko gutljaja našeg uza", savetuje kuvar Janis Sjuzios.

Ako ipak ovog leta odete u Grčku, što vam od srca želimo, znajte da se caciki na grčkom piše tζatζiki, a izgovara nekako ovako: tzatziki.