Caciki je jedan od najpopularnijih grčkih specijaliteta. Neizostavan je prilog uz girosa, ali i uz mnoga druga jela sa mesom, povrćem, testom...
Ovo osvežavajuće jelo se lako i brzo sprema, a pravi recept smo dobili od pravog Grka!
"Za caciki vam treba 400 gr svežeg krastavca, 700 gr kisele pavlake, 100 ml maslinovog ulja, čen belog luka, malo soli i bibera, oko 10 gr mirođije i oko 10 ml našeg nacionalnog pića uzo", rekao nam je Janis Sjuzios, kuvar iz Grčke, gostujući šef kuhinje restorana "Kameleon" u beogradskom "Grand kazinu", gde se od 3. do 16. juna održavaju Dani grčke kuhinje.
"Krastavac očistite i narendajte, pomešajte ga sa pavlakom, dodajte maslinovo ulje, sitno iseckanu mirođiju i beli luk, koji možete i da izgnječite. Bitno je da u salatu nikako ne stavite zeleni deo, ukoliko koristite mladi luk. Začinite solju, biberom i dodati malo uza. Promešajte i servirajte", objasnio nam je Janis, a mi smo ga pitali da nam preporuči uz koja jela je najbolje da jedemo ovu salatu?
"Kao predjelo odlično ide uz dakose, fokaća testo, grilovano povrće, sendviče sa paradajzom, ali i uz giros i mnoga druga jela od mesa i ribe. Za caciki salatu je bitno da se jede hladna, nakon što je barem 30 minuta 'odležala' u frižideru."
A šta se pije uz ovu "belu" salatu?
"Belo vino, naravno, ali pre toga nekoliko gutljaja našeg uza", savetuje kuvar Janis Sjuzios.
Ako ipak ovog leta odete u Grčku, što vam od srca želimo, znajte da se caciki na grčkom piše tζatζiki, a izgovara nekako ovako: tzatziki.
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Obradović izašao pred Grobare, pa čuo šta mu skandiraju: Podigao prst i tražio samo jedno, pogledajte