Ako pravite žurku, a nemate baš puno vremena da pripremite hranu, evo nekoliko recepata za brzo spremanje egzotičnih grickalica.
Potrebno: - Šaka leblebija po osobi - Pola šoljice maslinovog ulja - Sveža paprika (po jedna: crvena, žuta, zelena) - Čen belog luka Proverite da li su leblebije suve kako bi nakon pripreme bile hrskave. Zagrejte maslinovo ulje. Leblebije pržite mešajući ih s vremena na vreme dok ne postanu zlatno-braon boje. Zatim dodajte svežu papriku, crvena, žutu i zelenu, isečene na štapiće, kao i iseckan ili pasiran beli luk. Propržite sve zajedno dok sastojci ne omekšaju. Račići sa belim lukom i čili paprikom Potrebno: - 1 kg račića - 3 supene kašike maslinovog ulja - 4 čena belog luka - 1 supena kašika sitno iseckanog ili mlevenog peršuna - 2 kašičice limunovog soka - ¼ kašičice mlevene čili paprike - So i biber Dobro izmešajte sve sastojke i ostavite ih u frižider najkraće 30 minuta. Zagrejte roštilj i pecite račiće nabodene na drvene štapiće za ražnjiće. Pecite kratko - minut, dva sa svake strane. Možete ih poslužiti tople ili hladne. Crni pasulj sa breskvama Izmešajte 1 šolju crnog pasulja (barenog ili iz konzerve) sa 1 šoljom breskvi iseckanih na kockice, 2 supene kašike mlevenog crvenog luka, 1 kašiku mlevenog peršuna, čen pasiranog belog luka, dodajte so i biber po ukusu. Sve stavite u tortilje i poslužite. Prijatno!