Fransoa Rene Šatobrijan bio je francuski pisac i diplomata. Osim što je ostavio trag u francuskoj književnosti, jedan kulinarski specijalitet nosi njegovo ime.
Posle ranjavanja u jednoj borbi protiv pristralica Francuske revolucije 1792. godine, Šatobrijan je emigrirao u Englesku, gde je ostao do 1800. godine.
Nakon povratka na vlast dinastije Burbon 1814. godine, bio je šef francuske diplomatije. Povukao se iz politike 1830, posle Julske revolucije i pada kralja Šarla X.
Čitavog života ostao je dosledni reakcionar, a njegova najznačajnija dela su "Duh hrišćanstva", poema u prozi "Mučenici", "Put iz Pariza u Jerusalim", "Uspomene s onu stranu groba", istorijski, politički i etički eseji.
Njegov lični kuvar osmislio je jelo u čast ovog uticajnog čoveka, navodno kada je ovaj političar i umetnik, trebalo da večera sa jednom čuvenom lepoticom tog vremena.
Šatobrijan je zato i danas jedno od najpoznatijih svetskih jela koje asocira na romantičnu večeru za dvoje, a s obzirom na to da je na današnji dan 1768. godine rođen Fransoa Rene Šatobrijan, nudimo vam recept za jelo koje je dobilo ime po njemu.
Potrebno za dve osobe:
- 400 grama bifteka
- So, biber po ukusu
- Kašičica seckanog svežeg peršuna
- Kašika putera
- Dve kriške hleba
Biftek izlupajte i kratko propržite na vrelom ulju, sa obe strane. Smanjite vatru i još neko vreme pržite meso na niskoj temperaturi, povremeno ga mažući umućenim puterom, peršunom i biberom.
Hleb kratko propržite na jakoj vatri, na masnoći na kojoj je pečeno meso.
Šatobrijan se, uglavnom, služi na prepečenom hlebu, uz slatke sosove, grilovano ili bareno povrće.
Odlično se slaže uz jače crno vino, tihu muziku, prigušeno svetlo, komplimente...