Tufahije se jedu kada dođe jesen i sveže jabuke na pijaci. Evo kako se prave.
- 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg) - 200 g šećera - 80 g oraha - 1 belance - limun - 1l vode - 2 kesice vanilin šećera Priprema: Operite i oljuštite jabuke (sačuvajte koru), izdubite sredinu. Ovako izdubljene jabuke kuvajte u ključaloj vodi, u koju ćete prethodno dodati 50 gr šećera, jedan vanilin šećer i isceđen sok od limuna. U ovoj vodi ih kuvajte dok ne omekšaju. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih, a u vodu u kojoj ste ih kuvali stavite preostalih 150 gr šećera i dodajte kore od jabuke. Kada ova smesa za sirup proključa, procedite je i ostavite da se ohladi. Kuvane jabuke, koje ste premazali mešavinom umućenog belanca, mlevenih oraha i vanilin šećera, poređajte u posudu i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Kada su pečene, jabuke prelijte sirupom i pre posluživanja tufahiha, po želji stavite šlag. Tufahije se služe hladne.