"Prijatno, Švajcarska gardo" (Bon Appetit, Swiss Guard) je knjiga recepata koju je objavio član papine Švajcarske garde i kuvar David Gajser.
Tu se nalaze, između ostalog, recepti za poljske piroge, vrstu piroški koje se pune krompirom, kupusom, mesom, sirom, voćem, a koje je voleo Jovan Pavle II, zatim bavarski delikatesi dragi papi Benediktu XVI, ali i argentinski mlečni desert koji je u Vatikan 2013. doneo papa Franja. Reč je o receptu starom 100 godina, zove se "Dulche de Leche" i pravi se ovako:
Potrebno:
- Litar i po mleka
- Pola kg šećera
- 100 grama vanilin šećera
- 125 grama putera
- Kašičica sode bikarbone
Priprema:
Skuvajte mleko, potom smanjite temperaturu vatre i dodajt šećer, vanilin šećer i puter. Ti sastojci treba da se kuvaju dok ne dobijete gustu smesu. Budite strpljivi, proces traje dugo, a neophodno je i povremeno mešanje.
Da li je smesa dovoljno gusta proverite tako što ćete odvojiti kašičicom manji deo i prosuti na tacnu. Kada se prohladi, pokazaće se koliko je zaista gusto.
Kada bude gotovo, isključute šporet, ali posudu nemojte skloniti sa ringle već dodajte sodu bikarbonu, ali ne sve odjednom da smesa ne bi iskipela. Mešajte sve vreme i prstima ubacujte malo po malo, kao kada solite neko jelo.
Papin desert je sada gotov, sipajte ga u posude za služenje sladoleda ili pudinga i uživajte kada se ohladi.
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!