Već na ulazu u Halu tri Beogradskog sajma, gde je od 27. do 30. novembra održan Sajam etno hrane i pića, znali smo da ćemo se dobro provesti - miris hrane je bio neodoljiv. Svuda oko nas meso i mesne prerađevine, domaća rakija, vino, sokovi, med... ali i mnogo posetilaca. Gužva je bila i na našem krajnjem odredištu  u "Etno dvorištu", gde se održavalo "slatko" takmičenje - birala se najlepša torta.

Ne znamo kako je bilo žiriju, ali mi smo bili oduševljeni - na sve strane slatkiši, sitni kolači, liciderska srca, a jedna torta je bila visoka skoro metar! I sve može da se proba!

Žiri sastavljen od naših najboljih kuvara i profesora kulinarstva, za najlepšu tortu odabrao je onu koju je napravila i ukrasila Vesna Pavlović iz Lapova.

"Ne bavim se ovim profesionalno, pravljenje torti je moj hobi. Torta koju sam sada napravila je u obliku labuda od fondana, a u osnovi je čokolada sa pomorandžom", rekla nam je Vesna Pavlović, a dok smo mi ćaskali njena torta je planula! Nismo je, dragi čitaoci, ni liznuli!

Pojedena je za tili čas, a koliko je trebalo da se napravi?

"Tortu napravim za dva sata, ali mi za dekorisanje treba barem još toliko", rekla nam je pobednica, koju smo zamolili za savet - kako najlakše da tortu ukrase domaćice početnice?

"Za mene je ranije najsigurnija varijanta bila ukrašavanje šamom, ali sada je šlag popularniji i najbolje je da se onaj ko nema iskustva drži šlaga jer on pokriva eventualne nedostatke - neće se videti ako vam kora na jednoj strani ispadne malo tanja, recimo. Za dekorisanje fondanom potrebno je iskustvo jer se vidi i najmanji nedostatak. Ipak, ako želite i to da probate, savetujem da prvo na tortu stavite šlag kako biste napravili ravnu površinu, a onda da je 'presvučete' fondan masom", savetuje Vesna, koja nam je dala i recept za tortu koja je pobedila na Sajmu.

GalerijaKo bi imao srca da ih načne?!

Potrebno za dve kore:

- 10 jaja

- 300 grama čokolade

- 300 grama šećera u prahu

- 300 grama margarina ili putera (najbolje pola-pola zbog čvrstine)

- 150 grama plazma keksa

- rendana kora jedne pomorandže

Za fil je potrebno isto što i za kore.

Priprema kora:

Umutite jaja, a zatim redom dodajte ostale sastojke. Mešavinu sipajte u dva odvojena pleha, nauljena, i pecite na 250 stepeni Celzijusovih, dok kora ne postane braonkasta.

Priprema fila:

Umutite sve sastojke i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kada se fil ohladi premažite kore, a odozgo ukrasite po želji.

Vesna kaže da umesto kore pomorandži možete dodati maline ili neko drugo voće.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.