
Zvanični praznik jaja se u svetu obeležava od 1996. godine, na predlog Međunarodnog odbora za jaja (International egg commission IEC). Namera je da se krene pažnja javnosti na značaj ove prehrambene namirnice, koja ima višetruke blagodeti za ljudski organizam.
Istraživači kažu da je svetski prosek oko 230 jaja godišnje po čoveku. Srbi pojedu oko 180.
Koliko vi jaja pojedete? Pišite nam u komentarima.
Nećemo vam sada pisati o tome šta sve jaja sadrže i zašto je dobro da se jedu, jer verujemo da to znate.
Daćemo vam savete kako da jaja koja spremate budu VRHUNSKA:
- Ako ne želite reš pečeno belance, posolite ga tek kada prženo jaje skinete sa vatre.
- Jaja pržite na puteru, biće ukusnija.
- Da bi jaje bilo tvrdo kuvano mora da se kuva barem 10 minuta.
- Bareno jaje ćete najlakše oljuštiti tako što ćete ga staviti u čašu, sipati vodu, rukom poklopiti čašu i dobro promućkati.
- Poširana jaja se prave tako što se sirovo jaje stavi u kašiku i nežno se spustite u kipuću vodu. Nije potrebno dodati sirće, kao što se pogrešno misli.
- Kako bi kajgana bila "svilenkasta" i sočna, pecite jaja na srednje jakoj vatri.
- Ako pravite kajganu, jaja umutite pre nego što ih prospete na tiganj.
Pročitajte i ovo:
A da biste znali da li su jaja sveža, pogledajte ovo:
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.