
Nutela je verovatno jedan od najpopularnijih kremastih slatkiša na svetu, pa nije ni čudo što ima i "svoj dan" koji se obeležava upravo - 5. februara.
Većina nas nutelu jede u palačinkama, namazanu na krišku hleba ili kašičicom, direktno iz tegle.
Pošto je danas mali praznik ljubitelja nutele, donosimo vam nekoliko recepata, tako da možete da uživate u omiljenoj poslastici na novi način.
Brzi kolač sa grizom i nutelom
Potrebno vam je:
200 g griza
120 ml mleka
100 g čokolade za kuvanje
4 kašike „nutele“
4 kašike šećera
1 pomorandža
2 jajeta
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte mleko i griz. Zatim dodajte nutelu i dobro promešajte. Izrendajte malo korice pomorandže, iscedite sok i dodajte smesi. Promešajte dobro, a zatim smesu sipajte u tepsiju u koju ste stavili papir za pečenje.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Kad se ispeče i prohladi, mlak kolač premažite nutelom i pospite seckanim lešnicima.
Evo i još nekih recepata: