Kuhinja

Kafa iz drugog ugla: Najbolja jela sa domaćom kafom

Izvor Promo

Ona nije samo ukusna, mirisna šoljica napitka. Da li ste znali da sa sveže mlevenom kafom možete da napravite i slatkiš, ali i meso kakvo još niste probali?

Ako volite domaću kafu, znate da su njeni ukus i aroma nenadmašivi!

Svestrana i aromatična, sveže mlevena kafa se idealno slaže uz različite ukuse. Stručnjaci će vam reći da se u kafi mogu prepoznati i arome čokolade, karamela, slatkog, kiselkastog ili čak sušenog voća, cveća, žitarica, kao i "drvenaste" ili začinjene arome... Toliko zabavnih, inspirativnih ukusa koji se izvanredno uklapaju uz razne namirnice!

Mi vam predlažemo dva neobična specijaliteta koja možete napraviti sa sveže mlevenom kafom i uživati u njima uz šoljicu omiljenog napitka!

Meso sa koricom od kafe

Ovo je recept za posebnu priliku! Ako želite da impresionirate goste ili dragu osobu, pripremite pečeno meso sa koricom od sveže mlevene kafe.

Mi vam savetujemo dobar komad govedine, jer će njen ukus odlično parirati jedinstvenoj aromi kafe. Za ljubitelje mesa, ovo je idealan recept jer se služi sa jednostavnim prilogom po vašem izboru, kako bi meso i kafa najbolje došli do izražaja i bili "zvezde" na tanjiru.

Za kilogram mesa, potrebne su vam četiri kašike kvalitetne sveže mlevene kafe, tri kašike smeđeg šećera, po pola kašičice belog luka u prahu i tucane ljute paprike. Ovo je takozvana "suva marinada" u koju ćete uvaljati meso, i dobro istrljati tako da komad govedine bude ravnomerno prekriven kafom i začinima. Dobro posolite i pobiberite, i pustite da se ukusi prožmu dok vi zagrejete rernu na 220 stepeni. Meso pecite do srednje temperature, u sredini bi trebalo da ostane ružičasto, proverite ga termometrom, temperatura bi trebalo da bude oko 60 stepeni. Obavezno ga ostavite najmanje 15 minuta da "odmori" a zatim ga isecite na komade debele dva centimetra i poslužite.

Za one koji vole slatko, predlažemo vam recept koji možete napraviti brzo. Intenzivna aroma prave, domaće kafe odlično ide uz slatkiše koji imaju blagu kiselkastu notu zahvaljujući mlečnim proizvodima. Uz ovaj jednostavni, savršeni tiramisu i šolju tek skuvane, sveže mlevene kafe, svako popodne se pretvara u slatki užitak!

Tiramisu

Recept je pogodan za početnike - skuvajte šoljicu jake, sveže mlevene kafe, i dok je još uvek topla, u nju brzo umočite piškote i polovinu njih poređajte ih na dno posude.

Odvojite žumanca od belanaca pet jaja, i belanca umutite penasto. Žumanca umutite sa 50 grama omekšalog putera, deset kašika šećera i dve čaše kisele pavlake. Lagano izmešajte sa snegom od belanaca.

Prelijte krem preko piškota, zatim stavite još jedan red piškota i završite kremom. Dobro rashladite desert pre serviranja.

Koja je vaša omiljena kombinacija ukusa kada je u pitanju kafa? Recite nam u komentarima!