Evo šta vam je potrebno da napravite ove neobične kolačiće, u koje se dodaje čak i biber.
Sastojci:
1 ¼ šolje belog brašna
Pola šolje integralnog brašna
Kašičica sode bikarbone
Kašičica soli
Dve kašičice mlevenog đumbira
Kašičica i po cimeta
Pola kašičice mlevenog karanfilića
Kašičica i po mlevenog crnog bibera
Šolja smeđeg šećera
115 grama putera
Jedno jaje
1/3 šolje plus jedna kašika melase
¾ šolje belog šećera
Kašika mleka
Šećer za posipanje
Priprema:
Pomešajte belo i integralno brašno, sodu bikarbonu, so, đumbir, cimet, karanfilić i biber u posudi srednje veličine.
Mikserom umutite smeđi šećer sa puterom, dok smesa ne postane kremasta, oko tri minuta. Dodajte jaje i opet mutite, pa zatim dodajte 1/3 šolje melase i izmešajte. Smanjite brzinu miksera, pa ovim sastojcima postepeno dodajte suve sastojke i mutite dok se sve dobro sjedini. Prikupite testo u loptu, prekrijte folijom i ostavite da se hladi oko sat vremena.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, pripremite pleh, a zatim kašikom vadite testo, pa ga među šakama, dlanovima oblikujte u loptice i poređajte na pleh.
Pecite kolačiće dok ivice ne budu čvrste, oko devet do 12 minuta. Ostavite ih da se potpuno ohlade.
Pomešajte šećer u prahu, mleko i kašiku melasa – po potrebi dodajte još mleka, smesa treba da bude gusta, ali je važno da možete da je razlijete na kolač. Pripremljeni preliv kašikom nalijte preko kolača i po želji pospite šećer odozgo.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!