Kuhinja

POKORILA JE VESTEROS, ZAVELA BRATA, A EVO KAKVA JE U KUHINJI: Svetlucavi kolačići po receptu Deneris Targerijan FOTO

Autor Maja Gašić

Junakinja planetarno polularne serije "Igra prestola" kaže da uživa u kuvanju...

Izvor: MONDO/screenshot

Britanska glumica Emijlija Klark, poznata širom sveta po ulozi kalisi, odnosno Deneris Targerijan u planetarno polularnoj seriji "Igra prestola", voli da kuva, a neretko svoje recepte deli sa prijateljima i pratiocima na društvenim mrežama.

Bez obzira da li smo u7 karantinu ili ne, Emilija uživa pripremanju slatkih poslastica, a na Instagramu je objavila svoj recept za svetlucave kolačiće.

Evo kako da ih pripremite...

Sastojci:

120 g crne čokolade sa 70% kakaoa

85 g neslanog putera

180 g smeđeg šećera

2 velika jajeta

180 g običnog brašna

3/4 kašike praška za pecivo

3/4 kašike sode bikarbone

Prstohvat soli

250 ml mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

Preliv:

3 belanca

3/4 šolje šećera

prstohvat soli

1/3 šolje vode

1/2 kašičice vanilinog ekstrakta

maršmelou

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Otopite čokoladu, pazeći da ne zagori, pa stavite sa strane da se malo ohladi. Žumanca odvojite od belanca. Puter i šećer sjedinite mikserom, pa u tu smjesu dodajte prethodno umućena žumanca. Dodajte zatim i otopljenu čokoladu u smesu i dobro izmešajte. Nakon toga, u drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbodu i sož, a u posebnoj činijici pomiješajte mleko i vanilu. Prvo u smesu sa čokoladom dodajte mešavinu brašna i ostalih sastojaka, pa zatim i mešavinu mleka i vanile. Sada je najbitnije da sve to dobro sjedinite. Na kraju kašikom dodajte umućena belanca, ali kod ovog koraka ne treba da mešate smesu.
Napunite korpice za mafine do dve trećine, pa ih stavite u rernu i pecite 20-25 minuta.

Preliv: U šerpu sa ključalom vodom, pomiešajte belanca, šećer, so i vodu. Kuvajte na srednjoj temperaturi, uz neprestano mešanje, dok se šećer ne otopi ( 2 do 3 minuta). Nakon toga, mutite mikserom oko tri minuta; smanjite brzinu na malu, dodajte ekstrakt vanile i nastavite da mutite dok se sve ne sjedini. Ukrastite mafine ovim prelivom i jednim maršmelouom na svaki kolačić.