Kuhinja

UKUSNA ČORBA OD KISELJAKA i KOPRIVE NEMA ŠTA NE "LEČI": Jača imunitet, poboljšava probavu a još i ne goji!

Autor Maja Gašić

Savršenog je ukusa i neverovatno zdrava.

Izvor: YouTube/Screenshot/NastassjaCanCook

Kopriva, osim što je izuzetno zdrava, veoma je i ukusna, zbog čega se često koristi u pripremi raznoraznih jela, a posebno čorbica.  Ako joj dodate još jednu izuzetno zdravu biljku - kiseljak, dobićete pravu bombu za imunitet.

Ova zeljasta biljka pomalo citrusnog ukusa ima brojne zdravstvene blagodeti - pospešuje probavu, ima antiupalna svojstva, moćan je antioksidans, koristi se za lečenje prehlade, gripa, bolnog grla i sličnih obolenja i moćno jača imunitet. Bogat izvor elemenata kao što su vitamin A, vitamini B, askorbinska, oksalna, jabučna i limunska kiselina, askorbinska kiselina, gvožđe, bakar, natrijum, cink, kalijum, magnezijum itd.

Čorba od kiseljaka i koprive je krcata vitaminima, podiže energiju, a pritom je niskokalorična. Posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa bubrezima.

A evo i kako se pravi...

Sastojci:

200 g kiseljaka

200 g koprive

3 krompira

1 šargarepa

1 crni luk,

2 kašike iseckane mirođije

2 l vode

so

mleveni crni biber

Priprema:

Krompir isečen na kockice staviti u kipuću slanu vodu. Nakon 15-20 minuta dodati sitno isečene kiseljak, koprivu, luk i šargarepu. Sve posoliti i pobiberiti, pustiti da proključa i skloniti sa vatre.