Kako vi delite kućne obaveze sa partnerom? Da li se vodite principom, onaj koji više radi na poslu, pošteđen je kućnih poslova ili obaveze delite na ravne časti? Ovo pitanje postavio je na društvenoj mreži Redit jedan muškarac iz Srbije koji se požalio na devojku sa kojom je nekada živeo i izazvao burne reakcije, ali i bogami oštre kritike. 

Njegova bivša devojka nije bila zaposlena, ali od njega je tražila nešto neoprostivo zbog čega je i raskinuo ovu vezu. Po njoj je bilo fer da kućne poslove dele na pola, bez obzira na to što ona nije bila zaposlena. Ovaj muškarac koji se na Reditu predstavlja kao Uki izložio je svoj slučaj, a mi ga prenosimo u celosti. 

"Zanima me vaše mišljenje o ovoj temi pošto mislim da je zapostavljena. Zbog ovoga sam recimo raskinuo svoju najdužu vezu. Kada smo krenuli da živimo zajedno bilo je konstatnog konflikta oko podele kućnih obaveza. Pošto sam ja jedini koji je radio, plaćao sam kiriju, račune, potrepštine, izlaske i mislio sam da je fer da ona radi sve poslove po kući, dok je ona htela da delimo 50-50. Pre nego što smo krenuli da živimo zajedno, naravno, da sam sve poslove po kući radio sam i, istini za volju, ne bi mi bilo teško da radim 50 % poslova, jer je stan mali i lak za održavanje, više je bilo pitanje principa, ako već ja doprinosim svoj deo, mogla je i ona svoj, kada bi našla posao, naravno, da bismo delili 50-50 kućne poslove.

U opštem slučaju ako jedan partner radi 40 sati nedeljno, a drugi je bez posla, onaj koji ostaje kući preuzima kućne obaveze. Ako jedan partener radi 60 sati, a drugi 40 sati, partner koji radi 40 sati bi trebalo da pokrije 2/3 kućnih poslova, naravno, ako oba partnera rade podjednako i poslovi se dele.

Pojave koje me nerviraju su muškarci koji doprinose 50 % finansijski, a očekuju da žena radi sve po kući, i žene koje rade, ali ne doprinose kućnom budžetu, a očekuju da poslovi budu podeljeni 50-50"; napisao je i postavio pitanje članovima ove grupe na Reditu: 

"Koje je tvoje mišljenje na ovu temu?"

Pogledajte u galeriji šta su drugi rekli o ovom slučaju i koliko su se složili sa Ukijem...

Reddit/printscreen Raspodela kucnih obaveza u braku, kometari sa Redita

Od 294 komentara, koliko je bilo u momentu objavljivanja ovog teksta, "debela" većina je popljuvala mladića zbog, kako su rekli "primitivnog" stava, a ako mislite da je reč o gnevnim ženama - varate se. Ogroman broj komentara poticao je od muškaraca koji su smatrali da se te stvari ne mere.

Javljali su se "ćalci" koji su priznali da jeste "muka" i teško kad treba posle posla i oko dece i da se radi po kući, ali da je to normalno i kad se muškarac i žena vole, nađu neki kompromis. Ipak, komentari koji su se najviše isticali su oni da ljubav nije matematika i da se ne može račinati kroz procente.

"Mnogo me zanima kako se ta matematička podela kasnije primenjuje kad stignu deca?"

"Isto... 50 % deteta rodi ona, 50 % rodim... Čekaj malo...?", našalili su se sa mladićem pokušavajući da mu objasne koliko njegov rezon nije primenjiv na ljubavne odnose. 

Istina, bilo je i nekih koji su navodili iskustva svojih prijatelja gde su te neke žene ili muškarci, lenčarili po celi dan i koji to nisu hteli da trpe, ali takvih je bilo mnogo manje. Zapravo, svi su shvatli suštinu - ako već nisi sa partnerom kome veruješ i koji vodi računa i brine o tebi, onda ti nikakva matematika neće spasti vezu niti brak. 

Šta vi mislite o tome?

Anketa

Da li se slažete sa Igijem?

MONDO