Velika konzumacija crvenog mesa tokom trudnoće može da utiče na kvalitet sperme koju bi u budućnosti proizvodili muški potomci, pokazalo je poslednje istraživanje objavljeno u publikaciji Hjuman Reprodakšn.
Velika konzumacija crvenog mesa tokom trudnoće može da utiče na kvalitet sperme koju bi u budućnosti proizvodili muški potomci, pokazalo je poslednje istraživanje objavljeno u publikaciji Hjuman Reprodakšn.Šana Svuan, sa Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Ročesteru u SAD-u, je bila na čelu grupe stručnjaka koja je sprovela istraživanje poredjenja spermatozoida sperme kod 387 muškaraca, čije su supruge ili devojke bile trudne i analizirao ishranu majki tih muškaraca.
Stručnjaci su analizirali informacije iz pet gradova u SAD-u izmedju 2000. i 2005. godine. Od 51 muškarca čije majke tvrde da su konzumirale više crvenog mesa tokom trudnoće, kod 18 se pokazalo da imaju spermu, koja se prema Svetskoj medicinskoj organizaciji kategoriše kao slabo - fertilna.
Ali tim stručnjaka koji je i sproveo istraživanje ujedno tvrdi da na kvalitet sperme ne utiče meso, nego pesticidi, hormoni i ostali sastojci koji se koriste u ishrani životinja.
Ova istraživanja su se pokazala kao posebno zabrinjavajuća jer statistički podaci pokazuju da se u SAD godišnje, po osobi konzumira oko 35 kilograma mesa, i da ta cifra na godišnjem nivou raste za jedan odsto. Takodje poznata je i činjenica da je generalizovana upotreba hormona kojima se stimuliše brži rast stoke i povećava proizvodnja mleka.
Kod muške dece, čije su majke konzumirale mnogo mesa (više od sedam obroka u sedmici), pokazalo se da imaju za 24,3 odsto manju koncentraciju sperme, nego muškarci čije su majke imane nešto uravnoteženiju ishranu tokom trudnoće, stoji u publikaciji.
Ovi zaključi su od velike važnosti, jer pokazuju mehanizme koji utiču na velike promene u reprodukciji kao što je smanjenje koncentracije spermatozoida, što je do sad bila velika misterija.
(MONDO)