Ljubav

Pet saveta za podršku za partnere koji žele da promene život iz korena

Izvor mondo.rs

Ako se vaš partner ili partnerka odlučio na neke važne promene u životu, ovako ćete ih podržati na pravi način!

Dobre, srećne veze zasnivaju se na razumevanju, poštovanju i podršci između partnera. Evo kako da u vezi pokažete da ste tu "i u dobru, i u zlu", u trenutku kada vaša druga polovina odluči da promeni nešto u svom životu.

Svako od nas želi da svom partneru ili partnerki pruži podršku i razumevanje, ali nekada naše misli ili osećanja nadvladaju i krenemo pogrešnim putem ka tom cilju. Evo saveta koji će učiniti da pružite podršku kada je to potrebno, na najbolji mogući način.

Pitajte sve što vas zanima

Ako partner ili partnerka, na primer, želi da ostavi neku štetnu naviku ili počne da se hrani zdravije, važno je da znate zbog čega to želi. Postavite pitanja kako biste ih bolje razumeli.

"Odgovori na pitanja omogućavaju bolje razumevanje, i otklanjaju mogućnost da nešto pogrešno shvatite ili projektujete svoje ideje na voljenu osobu. Pitajte ih koji su im ciljevi, šta je njihova definicija i da li već znaju kojim putem će stići do njih," kaže terapeutkinja za bračne parove Tori Efron.

Postavite ciljeve

Koju god da vaša druga polovina promenu želi, važno je da zna na koji način će ona uticati na osećaj sopstvene vrednosti. Ponovite da ste tu za njih, i porazgovarajte o ciljevima i onome što oni znače za vašeg partnera ili partnerku pojedinačno, ili vas kao zajednicu.

Ako, recimo, osoba želi da promeni posao, koje je ciljeve postavila? Drugačije okruženje, veću platu, manje odgovornosti ili nešto kreativnije? Ta odluka će uticati i na vas, i važno je da znate sve njene aspekte.

Pitajte šta možete da učinite da pomognete

Promena najčešće dolazi iznutra, što znači da nema potrebe da je vi "preuzmete" na sebe. Nemojte se mešati više nego što je potrebno, podrška je nekada i tiha, neprimetna, ali je važno da je tu.

Pohvalite napredak

Nije lako odlučiti se na neku važnu promenu u načinu života, pa kada vidite da vaša voljena osoba hrabro korača tim putem, pohvalite je. Recite da ste ponosni, i da verujete da će nastaviti do cilja.

Očekujte i "zastoje"

Niko nije rekao da su korenite promene lake i bez prepreka na putu. Razgovarajte o njima i prihvatite da će, možda, usput biti i momenata koji nisu laki, koji ne idu onako kako ste zamislili. Dobra komunikacija je ključna za to da oboje, na kraju, uživate u rezultatima.