Ljubav

Muškarcima je OK da žena zarađuje, ali NE VIŠE OD NJIH! (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Da vas čujemo - da li i vama smeta ako partnera zarađuje više od vas?

Novac je predmet svađa u vezi češće nego što mislite, i to iz različitih razloga.

Ranije su žene uglavnom bile domaćice, a muškarci su bili ti koji su zarađivali novac. Ova podela već duže vremena ne izgleda tako, pa je sada mnogo manji broj žena koje su isključivo domaćice.

Neki muškarci smatraju da je to sasvim u redu, ali mnogima i smeta. Nova studija je pokazala da su muškarci pod stresom ako oni nisu ti koji "zarađuju za hleb", ali i ako žena donosi više od 40 odsto ukupnog kućnog budžeta!

Jedan od razloga za to je što muškarci zarađivanje novca za porodicu povezuju sa muževnošću, mada to nije i jedini razlog.

Više finansijske zavisnosti, više stresa

Ukoliko žena zarađuje više od 40 odsto kućog budžeta, to predstavlja veliki izvor stresa za muškarce, pokazala je studija sprovedena u Velikoj Britaniji.

Što više muškarac finansijski zavisi od žene, to je pod većim stresom, kažu stručnjaci nakon sprovedene studije.

Taj zaključak je donet nakon analiziranja podataka studije sprovedene u SAD, gde je praženo više do 6.000 heteroseksuanih parova koji su u braku ili žive zajedno, u periodu od 15 godina.

Ideja muževnosti i disbalans moći

Jedan od razloga zašto muškarcima smeta kada njihove partnerke dosta zarađuju je patrijarhalno društvo.

"Već generacijama se, u mnogim kulturama, od muškaraca očekuje da zarađuju novac za porodicu, i muževnost je veoma povezana sa tim očekivanjima", kaže jedna od naučnica koje su sprovele studiju, Džoana Sirda.

"Kada se situacija promeni i njihove partnerke zarađuju više od njih, muškarci su pod veoma velikim psihološkim stresom", dodaje ona.

Pored toga, kada bilo ko od partnera zarađuje značajno više od drugo, dolazi do disbalansa moći, u smislu da je osoba koja manje zarađuje finansijski ranjivija i teže joj je da se odluči na razvod ili raskid.

Ima i izuzetaka

Nisu baš uvek muškarci pod stresom ako žena zarađuje dobro ilibolje od njih. Naime, ukoliko je takva situacija bila i pre nego što su se venčali ili počeli zajedno da žive, muškarcima to onda i ne smeta naročito.

"Ljudi ne biraju partnere nasumično, tako da ako je žena zarađivala više od muškarca i pre braka, onda je muškarac već znao za tu razliku", naglašava Sirda.

Inače, istraživanja pokazuju da su i muškarci koji "donose hleb u kuću" pod stresom zbog odgovornosti i pritiska, ali ne toliko kao kada partnerka zarađuje više od njih.

Recimo da se iz svega toga može izvući ovakav zaključak: muškarci su srećniji kada oboje partnera rade, ali ipak vole kada oni zarađuju više od partnerke.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt