Ljubav

DA LI STE 100% SIGURNI DA STE DOŽIVELI ORGAZAM? PROVERITE! Se*solog razbija mitove o muškom vrhuncu

Autor Maja Gašić

Da li se orgazmi kod muškaraca dešavaju po principu "jednom i gotovo" ili ih mogu doživeti više

Muški i ženski orgazam se razlikuju po nekoliko stavki. Prvo po lokalitetu - kod muškaraca se grče mišići penisa, prostata i analni sfinkter, dok pripadnice lepšeg pola imaju “ritmične kontrakcije” materice, vagine i karličnih mišića.

Razlika je i u trajanju vrhunca. Kod jačeg pola on traje između 3 i 10 sekundi, a prati ga “refraktorni period” koji može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Žene doživljavaju duže nalete prijatnog osećaja – oko 20 sekundi, a "refraktorni period" ne postoji, što znači da mogu da postinu višestruke orgazme.

A da li se orgazmi kod muškaraca dešavaju po principu "jednom i gotovo" ili ih mogu doživeti više, objasnila je dr Ejva Kadel, seksološkinja i autorka brojnih knjiga o seksu.

"Muškarci mogu da dožive višestruke orgazme i to nije tako retko kako se misli. Ali, prvo je važno da znaju i osećaju razliku između ejakulacije i orgazma", kaže.

Objašnjava kako je orgazam deo seksualnog iskustva koje se događa između 2-7 sekundi pre ejakulacije. Kombinuje povećanu osetljivost celog tela, ubrzavanje disanja i naviranje krvi, kao i raznih osećaja od skrotuma do penisa.

Ejakulacija je poslednji korak stimulacije i uključuje ispuštanje semena, kao i neurotransmitera koji će poslati telo u stanje "odmora i opuštanja". Nakon ulaska u to, muškarac je nezainteresovan za seks - barem neko vreme. Muškarci koji odlažu vrhunac, odnosno koji su razvili su tehnike sprečavanja ejakulacije, mogu da dožive orgazam bez izbacivanja sperme.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi