Ljubav

AKO NISTE OBREZANI, OVO NIKAKO NE RADITE POSLE SEKSA: Lekar upozorio - ako je reč o oralnom i analnom - još je OPASNIJE

Autor Maja Gašić

Postoje dve vrste muškaraca - oni koji se tuširaju posle svakog seksa i oni koji odmah utonu u san. Lekar je upozorio na opasnost koja vreba jači pol ukoliko ne poštuju osnovna pravila higijene.

Izvor: YouTube/Canal 13

Da li posle seksa odmah utonete u san ili brže-bolje pohitate u kupatilo da se istužirate? Ako ste skloniji ovom prvom, pravite veliku grešku, upozoravaju stručnjaci.

"Baš kao što povremeno treba ispolirati neki trofej, ili prebrisati prašinu s drangulija na polici, i redovno čišćenje polnog organa je vrlo važno, pogotovo nakon seks. Naime, tokom seksa izlučuju se tečnosti, za polni organ se lepe ćelije kože, na njemu mogu ostati lubrikanti i slična sredstva, pa je veoma važno da ga očistite i pripremiti za 'sledeću upotrebu'", kaže dr Džon Zampela iz Centra za muško zdravlje u Njujorku.

Ono što malo ko zna jeste da nakon seksa se na muškom polnom organu razvijaju dve različite vrste bakterija: one iz vaginalne tečnosti, kao i on one koje postoje na koži penisa. Kiseli sekreti iz vaginalne tečnosti iritiraće osetljivu kožu na muškom polnom organu.

Veću opasnost predstavlja analani seks jer se u sluznici takođe mogu naći veoma opasne bakterije koje povećavaju rizik od infekcije, pa je pranje polonog organa nakon seksa imperativ! Slična situacija je i sa oralnim seksom. U pljuvački se nalaze enzimi koji pomažu u razgradnji hrane dok žvaćemo, a koji mogu da iritiraju kožu penisa.

Sve su to razlozi zbog kojih lekari ističu da je nakon seksa neophodno istuširati se mlakom vodom i ukloniti potencijalne štetne bakterije.

"Na genitalnoj regiji možemo da koristimo samo blage sapune, bez boja i mirisa, kako ne bi iritirali kožu. Korisno je i urinirati nakon seksa, jer to pomaže da se očisti mokraćni kanal", kaže dr Zampela i preporučuje da se polni organ neguje nakon odnosa: 

"možete da koristite i neki blagi, negujući losion koji će hidrirati kožu oko genitalne geije i negovati je. Muškarci koji nisu obrezani treba da budu svesniji rizika, jer se bakterije mogu nakupljati i ispod prepucijuma. Dakle, njima se svakako preporučuje tuširanje nakon svakog seksa, uz povlačenje prepucijuma (kožice) kako biste dobro isprali sve izlučevine", kaže dr Zampela.

Tagovi