Ljubav

DA LI VAGINA MOŽE DA SE "SKUPI" I POSTANE MANJA? Evo da li to ima veze sa količinom SEKSA i šta su mogući uzroci!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li vagina može da se suzi sama od sebe? Stručnjaci odgovorili na ovo pitanje!

Izvor: YuriyZhuravov/Shutterstock.com

Ako imate bolove i osećaj da vam je vagina preuska, stručnjaci kažu da postoji više razloga za to. Ovo neprijatno stanje izaziva osećaj bola kada pokušavate da stavite tampon, vaginaletu ili da imate seks. Procenjeno je da čak 75 odsto žena u nekom trenutku života oseća bol tokom seksualnog odnosa, a dobra vest je da se taj problem može rešiti, navodi doktorka Kesija Gejter.

Zdrava vagina nikada neće dati simptom osećaja "skučenosti", navodi ona, a ovo su uzroci utiska da vam je vagina previše uska.

Vaginizam

Medicinsko stanje zbog kojeg se mišići dna karlice stežu, obično u iščekivanju bolnog iskustva. Simptomi su iznenadan osećaj zategnusti, bol ili peckanje i grčevi.

Gljivična infekcija

Simptomi će, osim otečenosti i osećaja stegnutih mišića vagine, biti još i peckanje, bol, svrab i suvoća. Čak tri od četiri žene doživeče gljivičnu infekciju vagine u nekom trenutku u životu. Ovaj problem rešava se antifugalnim preparatima i obično prođe za tri do sedam dana.

Dispareunija

Ovo je zbirni termin za niz stanja koja izazivaju bol pri seksualnom odnosu, kaže fizikalna terapeutkinja Heder Džefkot. Među simptomima su bol na samom ulazu u vaginu, a ne duž njenih mišića, kao i crvenilo okolnog tkiva.

Vaginalna atrofija

Ovo je česta pojava nakon porođaja, kada zidovi vagine postaju tanji, suvlji i manje elastični usled manjeg lučenja estrogena. Posebno je često kod žena koje doje.

Menopauza

Jajnici prestaju da proizvode estrogen, što zaustavlja menstruacije, ali izaziva i simptome kao što su talasi vrućine, opadanje kose, promene raspoloženja, noćno znojenje, poteškoće sa spavanjem i drugi.

Lekovi

Kod žena koje piju blokatore estrogena, tokom lečenja bolesti kao što su rak dojke ili jajnika, jedna od nuspojava može biti i suvoća i osećaj stegnutosti vagine.

Seksualno prenosive bolesti

Komplikacije ovakvih infekcija, kao što su hlamidija ili gonoreja, mogu biti bolovi i osećaj stegnutosti. Obavezno kontaktirajte ginekologa ako osećate i peckanje pri uriniranju, povećano lučenje sekreta ili krvarenje između dva ciklusa.

(MONDO)

Tagovi