Ljubav

DEVOJKE KOJE NE TREBA ŽENITI: Muškarci su nekada birali po VRATU i OBRVAMA, a kad čujete za LOBANJU - pašćete od smeha!

Autor Teodora Boškovski

Kako su nekada muškarci gledali na žene i birali one za brak, mnoge je ostavilo u šoku. Sve piše u knjizi "Koje devojke ne treba ženiti"!

Izvor: Shutterstock

Da bismo shvatili u kooj meri su se vremena promenila i da su danas neke stvari potpuno izgubile svrhu i smisao, dovoljno je da pogledamo oko sebe. Brz i moderan način života je uticao na mnoge promene u različitim sferama, pa tako i u muško-ženskim odnosima.

Ako se pitate kako su muškarci pre 100 godina gledali na žene i koje su kriterijume imali za ženidbu, odgovor će vas iznenaditi, a neke čak i razočarati ili naljutiti.

Naime, nedavno je na društvenim mrežama osvanuo odlomak iz knjige "Devojke koje ne treba ženiti" - opomene i saveti iz 1923. godine. Iako je napisana pre jednog veka, knjiga autora R. Gerlinga, izazvala je pravu pometnju. Dok je jedne slatko nasmejala, drugi su bili vidno iznervirani i ljuti na sadržaj same knjige.

Između ostalog, u njoj se nalaze "opomene i saveti" za prvu ljubav, a autor se nije libio da navede po njemu bitne mane i vrline omladine koja je sposobna da uđe u brak, odnosno koja nije. Pisac Gerling je čak detaljno opisao, ali i ilustrovao fizičke karakteristike žena koje odaju koliko je zapravo inteligentna.

"Poznato je da su stvari ukusa različite, ali svakom ko hoće da se ženi savetujem, da ne gleda samo u oči, već i u lice", pisalo je u knjizi uz ilustraciju pod nazivom "šest profila glupih devojaka".

"Nije uvek dovoljno, da je devojka telesno lepa i zdrava, već se gleda i na poreklo. Tu ne gledam stalež, već higijensko-pedagošku stranu. I na ovo treba obratiti pažnju, jer žena treba da je drug čoveku, a ne njegova sudbina", još jedna je od stvari koji je tadašnji autor savetovao muškarcima.

A što se tiče fizičkog izgleda, on je takođe ponudio nekoliko uslova koje je tadašnja žena trebalo da ima da bi se smatrala "lepom", kao što su:

  • okrugla lobanja
  • malo lice
  • velike očne duplje
  • visoke i tanke obrve
  • niska i uska donja vilica
  • okrugao vrat i obla ramena

Komentari koji su usledili bili su raznovrsni. Dok je jedne ova knjiga nasmejala, drugi su oštro kritikovali ovakav način razmišljanja i gledanja na žene, te su ostali zgroženi na to što su pročitali.

"Nažalost, nisam pročitao knjigu na vreme", našalio se jedan korisnik.

"Ova knjiga nije korisna, već ponižavajuća", glasio je drugi.

Ali da se sve ne završava samo na tome, autor je takođe, napisao i savete za žene u knjizi "Muškarci za koje se ne treba udavati", a koja može da se nađe na Internetu.

(MONDO)