ISTRAŽIVANJE

SVAKOJ 5. ŽENI MUŠKARAC NE DAJE DA KUPI ŠTA ŽELI: Rezultati otkrili razlog - "Ne znaš da raspolažeš novcem" ZABORAVITE!

Autor Tamara Veličković

Istraživanje koje je sproveo Centar za mame, pokazalo je da partneri u velikoj meri kontrolišu žene kako troše novac.

Izvor: Shutterstock/TV K1/screenshot

Svakoj petoj mami partner ne dozvoljava da kupi šta želi, 26 odsto nije zadovoljno načinom na koji se raspolaže novcem u njihovom domaćinstvu, a čak 30 odsto misli da nema kontrolu nad svojim finansijama i finansijama svoje porodice. Ovo je pokazalo istraživanje Centra za mame, koje je onlajn putem sprovedeno u februaru ove godine.

Tim povodom je u emisiji "Mi danas" na K1 televiziji gostovala Jovana Ružičić iz Centra za mame i otkrila zanimljive rezultate. Objasnila je zašto čuvena rečenica "Ti ne znaš da raspolažeš novcem" nije istinita i koje žene se najčešće nađu u situaciji da ne mogu da upravljaju i raspolažu novcem.

"Izučavali smo koliko su mame ekonomski nezavisne i da li postoji ekonomsko nasilje. Ekonomsko nasilje je vid psihološkog nasilja koji onemogućava ženi da stvori lične finansije. To se dešava i vidi u situacijama gde partner brani ženi da radi, da završi formalno školovanje, da se dalje usavršava, organičava joj se pristup novcu koji je potreban za funkcionisanje porodice, a partner taj novac ima, gde ona ne zna kako se troši novac, ne utiče na raspologanje. Žena se tada drži u lošem krugu iz kojeg je jako teško otići. Vrlo često je deo toga psihološka tortura u kojoj muškarac kaže ženi 'Ti ne znaš da raspoložeš novcem'", rekla je Jovana.

Rezultati su pokazali da su žene koje imaju ovaj problem nižeg obrazovnog statusa.

"Nažalost, ovo ima veze sa obrazovanjem. To je jedna od stvari koje smo saznali u našem istraživanju. Igra veliku ulogu, naročito ako je mama obrazovana. Imamo prototip žene koja je ekonomski nezavisna i žene koja jeste. Žena koja je najbolje prošla i imala najbolje odgovore u ovom istraživanju je mama jednog deteta, visokoobrazovana, živi u gradu. Žena koja je najgore prošla u našem istraživanju, koja je višestruko diskriminisana od strane partnera, jeste žena koja ima više dece, živi u manjoj sredini i nižeg je obrazovnog statusa", rekla je Jovana i dodala:

"Obrazovni status partnera tu ne igra veliku ulogu, koliko veliku ulogu igra mogućnost mame da se samostalno snađe i pronađe posao. Ono što jeste zaključak, to je da je za muškarce olakšavajuća okolnost ako žena radi i doprinosi. Muškarci imaju manje stresa ako je žena ekonomski nezavisna, iako mnogi to ne bi rekli na prvu. Brojna svetska istraživanja pokazuju da kada su partneri ljudi bez dece, vrlo je lako održati ravnopravni odnos kom svi težimo. Kada dođu deca, vrlo lako se sklizne u tradicionalne uloge, žensko radi jedno, muško radi drugo. Deca zaista resetuju stvar što se porodičnih odnosa tiče", rekla je Jovana.

Najveći problem je što većina muškaraca ne poznaje visinu troškova, rekla je Jovana.

"Ovim istraživanjem smo došli do još jedne stvari. Kada se donose zajedničke odluke oko kupovine velikih stvari, poput automobila, bele tehnike, aparata, odluke se donose zajedno, ali mame donose tri puta više odluka koje se tiču malih stvari, troškova, kupovine, patika za decu, hrane. Svedoci smo da se cene menjaju, a partneri ne ulaze u prodavnice i ne znaju koliko košta toalet papir. Oni pitaju 'Na šta si potrošila toliko?'. Ne možemo da ne razumemo to pitanje, ali možemo da kažemo: 'Prijatelju, prošetaj se po rafovima, pa da vidiš...'", rekla je Jovana i otkrila zaključak istraživanja:

"Sve što je istraživanje pokazalo, jeste koliko je zapravo bitno da se žene osećaju dobro u finansijama svoje porodice. Mene je jako iznenadila činjenica da jedna petina žena ne zna kolika primanja ima njihov partner. Ako mame rade, to je dobro za celu porodicu. Samo je potrebna podrška", rekla je Jovana.

(MONDO)