Ljubav

"KAKO SI SE OBUKLA? KADA SI IZAŠAO SA POSLA?" Goca i Milan otkrili kako se bore sa LJUBOMOROM - "Zabranjeno je najslađe"

Autor Teodora Boškovski

Kako se izboriti sa ljubomorom? Evo šta su rekli Goca Tržan, Milan Kalinić i psiholog Marija Petrović.

Izvor: RTS/screenshot

Nema odnosa u kojem se barem malo nije osetila doza ljubomore i ona je do određene granice prihvatljiva. Međutim, kada se ta granica pređe može dovesti do nasilja u vezi ili braku, a koliko utiče na partnerske odnose govori podatak da se mnogi emotivni odnosi upravo zbog ljubomore i prekidaju. 

O tome, kako dolazi do ljubomore i kako se sa njom izboriti, gostujući u "RTS ordinaciji", pričali su pevačica Goca Tržan, glumac Milan Kalinić i psiholog i psihoterapeut, Marija Petrović.

Kako je na samom početku istakla Goca Tržan, ona ne podržava ljubomoru niti ljubomorne scene. Ljubav poistovećuje sa slobodom, sa širinom i prihvatanjem onoga sa kime si baš onakvim kakav jeste, sve drugo nije ljubav. Dok je Milan Kalinić rekao da sam nije ljubomoran čovek: "To valjda ide iz sigurnosti u sebe i ide iz toga kako se tvoj partner ponaša i da li ti daje povoda".

Izvor: Instagram/kalinic.milan72/screenshot

Na sve to, nadovezala se i Marija Petrović, diplomirani psiholog i psihoterapeut i naznačila da je svaka emocija prirodna i da mi svi osećamo ljubomoru, pitanje samo da li smo je svesni ili nismo svesni. To u velikoj meri zavisi od emocionalne inteligencije koja je veština. 

"Ima veze sa tim kakvi smo mi kao osoba, kakve neke odrednice ličnosti imamo i sa nečim što mi u psihologiji zovemo stil emocionalne povezanosti. Postoje osobe koje su prijemčivije da osete ljubomoru, odnosno veći strah i uznemirenost da nas objekat naše ljubavi napusti”, istakla je Marija Petrović.

Koja pitanja mogu da ukažu na ljubomoru

"Ljubomora nije zdrava emocija i nije nešto što treba podržavati. Prirodno je kada nekoga volimo i kada smo zaljubljeni da se uplašimo da ćemo bez te osobe ostati. I to se dešava, može da traje sekund, minut, ako mi podržavamo to promišljanje nekim dokazima, praćenjem, zabranama, odlukama, mi podržavamo osećanje koje nije zdravo za nas”, istakla je Petrovićeva.

Postoje različite manipulacije, to su pitanja: Kako si se obukla? Dokle si na fudbalu? Što si se kupao posle fudbala? Kada si izašao sa posla? Muškarci su češće ljubomorni na mogućnost se*sualne prevare, a žene mogućnost emocionalne prevare”, ističe Marija Petrović.

"Muškarci koji su ekstremno ljubomorni, daju razlog za ljubomoru. Mnogo puta sam to imala u ličnom iskustvu, ali i u iskustvu svojih prijatelja i prijateljica”, rekla je Goca Tržan i dodala da ima parova koji uživaju u ovakvim odnosima, ali i da ograničavanje i sputavanje partnera najčešće može rezultirati prevarom. "Naročito ako mu staviš lance, jer sve što je zabranjeno je najslađe", dodaje Goca.

Izvor: Instagram/gocatrzan

Ekstremna ljubomora može dovesti do nasilja u partnerskom odnosu

"Ona je često jedan od riziko faktora, često se ljubomora povezuje sa korišćenjem različitih psihoaktivnih supstanci, najčešće stimulativnih i alhohola. Postoje parovi koji su možda idealni kandidati za psihoterapiju. To je žena koja ima određeni stil emocionalne privrženosti, koji se zove preokupiran ili anksiozni”, istakla je psihoterapeutkinja i dodala da ovakve žene ne žele da se odvajaju od svog muškarca, već žele da stalno provode vreme sa partnerom.

Marija Petrović, psiholog i psihoterapet, savetuje da u situacijama kada neko oseća ljubomoru razmili o tome šta nedostaje u tom partnerskom odnosu.

"Mi hoćemo neke garancije i brak je zapravo neka vrsta garancije. Žene su one koje teže da održavaju porodicu, gledaju muškarca kroz filter da li može da bude muž i da izdržava porodicu. Muškarac gleda zabavu, ako se dobro zabavimo danas, zabavićemo se i sutra”, kaže ona i dodaje da je bolje da ne postavljamo pitanja za koja sa sigurnošću ne možemo da znamo odgovor.

"Dok ne postoji konkretna osoba, mi ne možemo ni da budemo ljubomorni. Kada ta osoba dobije oblik, ime i prezime, onda kreće ljubomora koja se fiksira zajedno sa mržnjom na tu osobu”, zaključila je psihološkinja Marija Petrović.

(MONDO/RTS)