Ljubav

ZAŠTO BALKANCI POREDE ŽENE SA NEPREVAZIĐENOM MAJKOM?! "Problem kreće u detinjstvu, pustite dete da SAMO veže pertle!"

Autor Tamara Veličković

Da li je ispravno ili pogrešno ako muškarac poredi suprugu sa svojom majkom?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/PRVA TV/ Screenshot

Za muškarce sa Balkana važi uvreženo mišljenje - da ne pokazuju emocije, da im je teško da priznaju da nisu u pravu, da svoje majke smatraju neprevaziđenima i da moraju da budu glavni u društvu. Da li je to zaista tako i da li pravi Balkanci prihvataju da rade na sebi i da se menjaju? Zašto mnogobrojna iskustva govore da muškarci svoje supruge stalno upoređuju sa majkama, otkrio je Dušan Blagojević, životni mentor.

"Za balkanskog muškarca se smatra da mora da bude uvek jak, da mora da drži emocije pod kontrolom i od samog detinjstva se tako vaspitavamo. Kasnije, ako nastavimo tako da živimo, može doći do ozbiljnih posledica. Emocije su tu sa razlogom. Neprijatne emocije mogu mnogo toga da nas nauče. Poziv za muškarce je da malo više siđemo u srce. Žene su intuitivnije po prirodi. Sećam se kad sam postao otac, kad sam uzeo sina, on je za mene bio haos koji plače, dok je moja supruga odmah znala zašto plače. Žena to prosto oseti. Mi muškarci treba da znamo da tako nismo slabiji, već jači", rekao je Blagojević u emisiji "150 minuta" na Prvoj.

"Poslednjih par godina, sve više muškaraca mi se javlja sa željom da radi na sebi. Čini mi se da smo sazreli i da rad na sebi više nije tabu tema. I ne treba da bude, to je ono što mene ohrabruje. Kada sam počeo ovo da radim, 80 odsto su bile žene. One su otvorenije, a u ženskom svetu imati problem nije sramota. U muškom svetu, imati problem koji ne možeš da rešiš sam, smatra se sramotom", rekao je Dušan Blagojević, a na pitanje da li je pogrešno to što muškarci porede supruge sa majkama, odgovorio je:

"Ne mora da bude pogrešno, ali je pogrešno što naše balkanske majke mnogo toga rade za svoje sinove. Zato sam želeo da krenem od žena, da ih osnažim. Vodio sam se ličnim primerom. Za mene su mnoge stvari rađene u detinjstvu i znam koliko mi je to kasnije otežalo. I baka i majka su radile mnogo toga za mene što nije trebalo da rade. Kasnije mi je bilo duplo teže da steknem zdrave navike koje bih kao dete stekao lakše. Majke nikada ne smeju da izgube sebe, a žene imaju tu tendenciju, naročito u prve dve godine deteta", rekao je Blagojević i objasnio:

"Za dete ne treba da uradite ništa što je to dete sposobno da uradi samo. To je jako dobro pravilo koje sam čuo još u staračkim domovima. To je medveđa usluga. Ponekad mi je teško kad moj sin ide u vrtić i znam da ako se bude sam obuvao, to je dodatnih deset minuta. Ipak, bolje je da ga pustite. Kasnije će mu ljubavne veze biti mnogo bolje, jer neće od žene očekivati da mu bude majka, jer ne sme da mu bude majka", objasnio je životni mentor i dao najprostiju definiciju ljubavi:

"Ljubav nije 'ja tebi, ti meni'. Ljubav je 'ja dajem najviše što mogu, više nego što dobijam, a dobijam više nego što dam'. Ljubav je žrtva. Ljudi pitaju šta to treba da žrtvuju. Žrtvuju se sebične hedonističke potrebe zarad dugoročnog zadovoljenja i sreće u vezi ili braku. Ja ću možda da se odreknem treninga, ako supruzi treba vreme za sebe. Mislim da tu možemo da tražimo rešenje problema. Zapravo, sve je u žrtvovanju hedonizma zarad nečega višeg", rekao je Dušan Bllagojević.

BONUS VIDEO:

(MONDO)