Ljubav

RASKID PREKO PORUKE JE OPRAVDAN SAMO U OVIM SITUACIJAMA! Terapeuti otkrivaju - dobro pogledajte ŠTA PIŠE, to je normalno

Autor Tamara Veličković

Postoje situacije kada je poželjno raskinuti SMS porukom, a terapeuti otkrivaju zašto.

Izvor: Shutterstock

Raskid SMS porukom često ostavlja situaciju i dalje nerešenom. Partneri imaju utisak da su mnoge stvari nedorečene, što izaziva dodatni bol. Mnogi kažu da je takav raskid najgori rastanak koji može da se dogodi, ali je činjenica da se dešava. Ipak, brojni terapeuti imaju opravdanje, odnosno situacije u kojima je SMS raskid očekivani scenario. Prema rečima terapeuta, prihvata se u sledećim situacijama:

Izašli ste jednom ili dvaput

Dr Suzan Troter, terapeut za ljubavne odnose, kaže da ako ste jednom izašli sa nekim i osetili da to nikuda ne vodi, ne morate da imate još jedan dejt kako biste to saopštili. Prema njenim rečima, tada je potpuno u redu da pošaljete jednostavnu poruku sa jasnim sadržajem poput "Hvala na viđanju. Bilo mi je drago da te upoznam, ali ne osećam da smo povezani. Želim ti sve najbolje".

Raskid je zajednički dogovor

Kada su partneri zajedničkim snagama doneli odluku da se raziđu, SMS poruka je dovoljna. "SMS poruka koja objašnjava razloge zašto je veza prekinuta uvek je lakša za one koji znaju da nema povratka na staro i njome izbegavaju dramu", kaže Aura De Los Santos, klinički psiholog. Ona napominje da čak i ako se obe strane slažu, važno je da poruka bude jasna i direktna, jer dodatne informacije mogu da budu zbunjujuće.

Zabrinuti ste za svoju sigurnost

Postoje toksične veze, a u tim slučajevima SMS poruka može da pruži potreban sloj sigurnosti, kaže advokatica za razvode Laura Vaser. "U vezama sa nepredvidivom ili nasilnom dinamikom, raskid licem u lice može da bude štetan za vaše emocionalno i fizičko blagostanje. Upamtite, vi ste uvek na prvom mestu", dodala je, a poruka bi tada trebalo da bude kratka i jednostavna, poput toga da ne želite nikakav dalji kontakt.

Daleko ste jedno od drugog

Ako ne živite blizu i retko se viđate, raskid preko poruke je u redu, objašnjava autor i stručnjak za veze Džeri Bruk. "Niko neće da putuje stotine kilometara samo da drugoj osobi kaže da je gotovo", rekao je. Iako se može činiti da idete lakšim putem, putovanje samo kako biste rekli da raskidate može da bude nepraktično.

Mentalno zdravlje vam je ugroženo

Bilo da ste dugo u vezi ili ste tek na početku, najvažnije je da se brinete o sebi. A kada veza utiče na vaše mentalno zdravlje, možda je vreme da se povučete. "Kada osećate da je neko prešao granicu, imate svako pravo da učinite ono što morate kako biste brinuli o sebi", kaže Adri Houp, stručnjak za veze i savetnica za traume. Tada je SMS poruka prihvatljiva, kao i u situacijama kada je teško s partnerom komunicirati o želji za prekidom. Prednost SMS poruke tada, ako je pažljivo sročena, jeste to što i ona može da bude značajna, a ujedno i potpuno jasna", dodala je.

BONUS VIDEO:

(MONDO)