Ljubav

BRAK SA NEKIM KO IMA DECU IZ PRETHODNOG - DA ILI NE? Terapeut Savić otkriva: Javljaju se 2 problema - ovako se REŠAVAJU

Autor Teodora Boškovski

Porodični terapeut Nebojša Savić otkriva kako izgleda brak sa osobom koja ima dete iz prethodnog braka!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Youtube/PRVA/Screenshot

Da li biste u braku sa nekim ko ima dete iz prethodnog braka? Mišljenja su podeljena i prepuna stereotipa. I dok jedni smatraju da deca iz prethodnog braka ne mogu da budu prepreka novoj ljubavi, drugi su stava da takav odnos može da dovede do dodatnih poteškoća.

Porodični terapeut Nebojša Savić gostujući na Prvoj potvrdio je da u društvu vladaju određene predrasude. Kako ističe, da bi jedan takav odnos uspeo, on mora da bude baziran na iskrenosti i na međusobnom poverenju.

"Ono što moramo da znamo jeste da postoje određene stvari koje mi unosimo u brak, neke su vidljive, a neke nevidljive. To su 'koferi' koje unosimo, oni su naša prošlost, sve ono što nas je oblikovalo, naša iskustva, pobede, porazi, traume, ožiljci...", objašnjava Savić i otkriva jedan problem koji se javlja.

"Ti koferi se otvaraju kada počinjemo da živimo zajedno. Zašto je ovo važno? Zato što je veom bitno proceniti da li mi možemo da nosimo tuđe kofere. Jedna definicija braka mogla bi da bude - zajedničko nošenje svih kofera koje imamo. Deca su vidljivi 'koferi' i naravno moramo da razumemo njihove emocije", ističe on i otkriva kako rešiti prepreke koje se javljaju u tim situacijama - kada voljena osoba ima brak i decu iza sebe.

"Zavisi od uzrasta deteta. Različito ćete objasniti detetu koji ima četiri godine ili nekom tinejdžeru. Javlja se neki otpor kod dece, najčešće je to neki strah, druga stvar može da bude ljubomora. Čovek ili žena koji ulaze u taj odnos treba da upoznaju to dete i približi im se na neki način kroz zajedničke aktivnosti", savetovao je za kraj i otkrio jedno važno pravilo.

Ne morate da upoznajete dete sa svakom osobom sa kojom ste u vezi, već onda kada shvatite da je ta veza ozbiljna i ide ka braku.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)