Ljubav

TIM NAUČNIKA PROUČAVAO MUŠKARCE I ŽENE POSLE RAZVODA: Otkrili su kome je teže i ko brže nađe novu ljubav (ANKETA)

Autor Tamara Veličković

Razvod je vrsta traume, ističu stručnjaci, ali žene i muškarci je ne dožive isto.

Izvor: Shuterstock

Kineski naučnici sa Medicinskog univerziteta Čongking proučavali su muškarce i žene posle razvoda. Želeli su da otkriju ko teže doživljava rastanak od partnera, a ispostavilo se da žene koje su starije od 50 godina, duže pate. Istraživanje je pokazalo da oni koji su stariji od 50, a mlađi od 70, traže psihološku pomoć ili često uzimaju antidepresive.

U proseku, žene koje su se razvele, počele su da uzimaju antidepresive četiri godine pre neizbežnog rastanka, a muškarci dve godine. Naučnici smatraju da je to zbog povećanog opterećenja koje žene u braku osećaju. Češće su one te koje su odgovorne za kućne poslove, pa im se svakodnevno nameće pregršt obaveza.

Naučnici su istakli da su muškarci smanjili upotrebu antidepresiva, ali je upotreba kod žena tek neznatno opala, a zatim ponovo počela da raste. Studija je takođe pokazala da je veća verovatnoća da će muškarci stariji od 50 godina nakon razvoda pronaći novu ljubav, nego žene. Svaka trauma je splet iskustava u kojima ima mnogo osećanja, veoma su različita i veoma ih je teško razdvojiti i doživeti na odgovarajući način.

Psiholozi kaži da je reč o iskustvu koje ne dozvoljava da se razviju nove želje i potrebe. Mnogi imaju osećaj da im ne dozvoljava da žive dalje. To je kao ogroman komad hleba koji se ne može žvakati i progutati, već stoji u grlu i ne dozvoljava novom komadu da se pomeri, kažu stručnjaci.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)