Ljubav

PREVARA NE ZNAČI DA SU VEZA ILI BRAK LOŠI?! "To je ZABLUDA na Balkanu - ko vara, jasno je zašto"

Autor Tamara Veličković

Marija Hadžović, autorka kanala "Harmonija duše", otkriva zašto prevara nije simptom lošeg emotivnog odnosa i koji su najčešći razlozi preljuba.

Izvor: Prva Tv

Istraživanja o prevarama je mnogo, a razloga za preljubu još više. Kakva god da je prevara, nameću se brojna pitanja, a među njima i jedno o kom se često polemiše u društvu - postoji li razlika između muške i ženske prevare? Marija Hadžović, autorka kanala "Harmonija duše", otkrila je u emisiji "150 minuta" na Prvoj da su razlozi zbog kojih muškarci i žene varaju, prilično slični, ali su ključne ostale razlike.

"Prevara jeste povreda bića. Povreda bića ide u razne nivoe. To može da bude povreda poverenja, samopouzdanja, povezanosti, bliskosti. Svako je doživljava drugačije. Muškarci i žene imaju slične razloge zbog kojih varaju, ali načini na koje se odvija prevara, veoma su drugačiji. Pre svega, postoji poprilična razlika između muške i ženske prevare u društvenom kontekstu, a druga stvar je što se žene teže odlučuju. Žene varaju, samo što su muškarci dosta nespretniji u tome", rekla je Marija i dodala:

"Teško je da se generalizuje, ali postoje žene koje varaju bez emocija. Muškarci dosta teže praštaju prevaru, nego žene. Postoje različita istraživanja na tu temu, ali kada je područje Balkana u pitanju, pokazano je da muškarac teže prašta nego žena", rekla je Marija i ujedno stavila tačku na najveću zabludu koja vlada kada su prevare u pitanju. Na pitanje "Zašto varamo?", odgovorila je:

"Prevara nije simptom loše veze ili braka, već je pojedinac loš. Svi su u zabludi jer misle da čim postoji prevara, nešto nije u redu sa odnosom. Nije istina, nego nešto nije u redu sa pojedincem koji se odlučuje za prevaru. Ako je teret na odnosu, onda je odgovornost podeljena. A nije tako, ako ja prevarim, onda ja snosim odgovornost. Ako odnos nije bio u redu, ja sam kao pojedinac mogla da izađem iz njega", rekla je Marija i otkrila najčešće razloge prevara:

"Najčešći razlog je nisko samopouzdanje, traženje potvrde negde spolja, a potom neosvešćenost i neupravljanje sopstvenim nagonima kada su muškarci u pitanju. Postoji velika razlika u načinu na koji muškarci i žene izlaze iz partnerskog odnosa. Muškarac izlazi fizički iz odnosa, napusti ženu, pa tek odlazi emocionalno, a onda mentalno. Postoje muškarci koji po 10 do 15 godina razmišljaju o bivšoj partnerki. Žene odnos napuštaju prvo emocionalno. Osećanja prestanu, ali su i dalje tu. Kad mentalno napuste odnos, onda odlaze fizički", rekla je Marija Hadžović.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)