Ljubav

"BELE LAŽI" NEKADA MOGU DA BUDU DOBRE? Divna otkriva kada treba oprostiti partneru

Autor Teodora Boškovski

Kako prepozanti laganje u vezi i kada preći preko njih?

Izvor: YouTube/prva tv

Neki bi rekli nema osobe koja ne laže. Ima i ljudi koji se koriste tzv. "belim" (dobronamernim) lažim. U partnerskim odnosima partneri se često koriste lažima iz različitih uverenja i razloga. Nekad žele da sakriju s kim su se videli ili koliko su čašica alkohola popilu u društvu kako bi izbegli svađu, a nekada da bi sakrili prevaru.

Naša poznata psihološka savetnica Divna Milovanović istakla je gostujući na Prva TV da "bele laži" nekada mogu da budu i korisne. Ističe da su bele laži sve one koje ne vode kontrolisanju druge osobe ili obmanjivanju, ili one koje mogu da pomognu odnosu.

"Žene nekada ne žele da vas uhvate u laži i to je istina. Žene nekada svesno izbegavaju da vide realno stanje stvari. Ali, onog momenta kada postanu spremne za istinu, vrlo lako dođu do nje. Nekada je lakše da odlučimo da verujemo u nešto što ne postoji, nego proći kroz neprijatnost. To neke žene čuva od većeg bola koji bi usledio", objasnila je Divna.

Dr Vanja Milošević saglasan je sa Divnom i dodao da se svaka laž kad-tad otkrije.

"Najgori osećaj je kada vas osoba pusti da je lažete, a onda dođete do saznanja da vas je "čitao" između redova. Taj osećaj krivice je najveća kazna koju možete sami sebi da odredite. Laži pre ili kasnije kulminira raskidom", objasnio je dr Milošević.

Kada je reč o opraštanju nakon izgovorenih laži, Divna dodaje da u obzir treba uzeti više faktora - koja je situacija u pitanju, kada se desilo, u kom periodu, koliko ste dugo zajedno. Istakla je koliko je važna komunikacija i da se problemi na vreme pričaju i rešavaju.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)