RASPRAVA

MOŽE LI JEDNA KUMA ZA OPŠTINSKO, DRUGA ZA CRKVENO VENČANJE? Srpkinja povela veliku raspravu na mrežama (ANKETA)

Autor Tamara Veličković

Srpkinja je postavila pitanje o biranju kume za opštinsko i crkveno venčanje i dobila više od stotinu komentara.

Izvor: Shutterstock/EvaL Miko

Kako odabrati kumu među svojim najboljim prijateljicama? Ova dilema nastaje kod žena koje imaju više od jedne najbolje drugarice. Tako je jedna Srpkinja postavila pitanje na društvenoj mreži "X" i dobila više od stotinu komentara. Ona je pitala da li na venčanju može da ima dve kume.

"Jedno glupo pitanje, je l' mogu ja da imam jednu kumu za opštinsko, a drugu za crkveno venčanje?", glasila je objava. Inače, sve češće se dešava da mladenci biraju umesto jednog kuma/kume, dvojicu ili dve. Mišljenja su podeljena oko tog poteza, posebno jer mnogi smatraju da je "jedna kuma". Evo šta su Srpkinji pisali:

"Može. Ja kumovala pre dve godine u opštini - jer sam agnostik. A naša najbolja zajednička drugarica je bila u crkvi jer je krštena. Najjači provod i najbolje kume", "Što ne bi mogla", "Sto ljudi, sto ćudi, sto običaja... To je tvoj dan... Meni je skroz OK što želiš da obe budu tvoji svedoci... I što želiš obe da ispoštuješ", pisale su žene, a onda je devojka koja stoji iza objave napisala da većina ljudi kaže da ne može, ali da ona ima dve najbolje drugarice i da bi volela da mogu obe da joj budu kume.

"Može sigurno. Jednoj mojoj kumi sam bila 'svedok', dakle kuma pred matičarem, a naša drugarica kuma u crkvi", "Pravi kum je uvek sa muške strane i samo je jedan", "Kuma u crkvi ti nema nikakvu funkciju, ide samo iza tebe. Obično je to pre bilo kum i stari svat. I u crkvi u papirima samo kum postoji. Ja sam bila kuma drugarici i u crkvi i na opštinskom venčanju, moj je potpis bio samo u opštini bitan", pisali su mnogi.

"Ja imala dve, ni sa jednom danas nisam u nekon kontakt. Mislim, sa jednom samo privremeno, trenutno nije za ljude. A sa drugom sam raskrstila. S tom što mi bila u crkvi kuma, simbolično", "Ali zašto bi se neko na svom venčanju trudio da neko drugi ne bude zapostavljen jer, eto, nije kuma? Po meni je to tvoj dan i tvoji prijatelji tebe treba da ispoštuju, ne moraš ni da imaš kumu, prijatelj ako je zbog tebe srećan, ne treba mu neka titula ili šta znam", pisali su mnogi.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)