Istraživanje

ALARMANTNI PODACI U SRBIJI! Deca od 11 godina i ranije gube nevinost: "Ponašaju se kao da igraju loto"

Autor Teodora Boškovski

Najnovije Batutovo istraživanje otkrilo je alarmantne podatke kada je reč o stupanju adolescenata u intimne odnose.

Izvor: Shutterstock/Mondo/ Goran Sivački

Od đaka prvog razreda srednje škole koji su izgubili nevinost, čak 22,6 odsto njih je u intimne odnose stupilo već u 11. godini, pa čak i ranije, 25 odsto dečaka ne koristi kondom, a 74 odsto devojčica ne uzima pilule za kontracepciju, pokazuje istraživanje Instituta za javno zdravlje " Dr Milan Jovanović Batut".

Podaci su alarmantni, što dalje dovodi u pitanje se*sualnu edukaciju mladih, ali i roditelja. Koliko je ovakav vid intimnog ponašanja opasan, gostujući na Prva TV objasnili su dr Zoran Raović, ginekolog i Nada Trifković, dugogodišnja direktorka Medicinske škole.

Doktor Zoran Raović na samom početku je istakao da su danas dečaci i devojke u Srbiji skroz needukovani. Nada Trifković dodaje da je nekad adolescencija kretala od 11-te do 19-te godine kao jedan razvojni proces. Danas, granice su ozbiljno pomerene, što u prilogu govori Batutovo istraživanje.

“Zavisi od roditelja i zavisi od odnosa između roditelja i dece. Ukolikos u oni od malih nogu privrženi iskrenosti, najnormalnije je da se deca edukuju od roditelja. Postoje takve porodice koje iskreno pričaju o intimnim odnosima, ali su retke. To zavisi od socijalnog statusa, od mesta u kojem žive, zavisi od škole u koju dete ide. Dešava se da roditelji saznaju poslednji jer je decu sramota, jer su tako naučeni u kući", objasnio je dr Raović.

Na pitanje gde se deca edukuju, doktor dodaje da je to nažalost putem telefona i Interneta.

Ovi podaci izazivaju zabrinutost, posebno zbog činjenice da mnogi od njih ne koriste kontraceptivna sredstva, što može da ima ozbiljne posledice po njihovo zdravlje. Ginekolog Vanja Milošević gostujući na Pinku kaže da oni u tom nekom periodu imaju reproduktivne ćelije, što znači da su reproduktivno spremni, ali da je jako bitno da li su emocionalno spremni.

"Da li su spremni psihički ili sociološki. Zasigurno da nisu. Tu ima puno hormona, strasti, tu je ulaženje u intimni odnos kao da igraju loto i znaju da će sigurno da dobiju. A šta će da dobiju? Dobiće pre svega i najčašće neželjene trudnoće, ali nije samo to problem, problem je što mogu da dobiju HPV infekcije, bakterijske infekcija, tipa hlamidije, ne zaboravite, čak i neke se*sualno prenosive bolesti za koje smo odavno mislili da su nas zaobišli”, objasnio je dr Milošević.

Kako je istakao, postoje stvari sa kojima se ne treba kockati, te je jako važno doći do njih.

"Njih se*sualnosti treba učiti kao što uče srpski, matematiku, geografiju. Treba da znaju o svom telu, posebno kako da se zaštite", naglasio je dr Vanja Milošević za kraj.

Batutovo istraživanje je sprovedeno u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji u drugom polugodu školske 2021/22, odnosno u 198 odeljenja petog i sedmog razreda osmoletke i prvog razreda srednje škole, odnosno na uzorku od 3.962 učenika. U prvim razredima srednjih škola u proseku svake godine ima od 62.000 do 65.000 učenika.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)