Ispovest

"SRUŠIĆU TE, TO TI OBEĆAVAM, U BLATO IDEŠ NAZAD!" Gorana prošla 6 meseci pakla zbog bivšeg, sada je dosta

Autor Teodora Boškovski

Gorana Vukmirović odlučila je da javno progovori kako je postala žrtva proganjanja bivšeg dečka.

Izvor: Prva/printscreen

Beograđanka Gorana Vukmirović (31) poslednjih šest meseci je prolazili kroz pakao zbog bivšeg momka. Svakog jutra je dobijala 10 do 15 propuštenih poziva, ni poruke nisu izostajale kako ljubavnog, tako i pretećeg karaktera.

Svuda gde je mogao da nađe njene naloge na Internetu, on je Gorani pisao, od Instagrama, preko Linkedina, pa sve do običnih poruka sa preko 70 SMS kartica koje je kupovao kako bi stupio u kontakt s njom. Osim virtuelnog praćenja, njen bivši momak joj je davao do znanja i da je fizički u njenoj neprosednoj blizini. Znao je da parkira i ostavio auto tik pored njenog. Žrtva proganjanja nije u pitanju samo ona, već i čitava njena uža porodica. Usledili su strah i rasejanost.

"Naglasila bih da sam 6 meseci ćutala i puštala sam da se on ohladi. Mislila sam, zavoleli smo se, možda jednostavno tako reaguje emotivno i ostalo. Puštala sam ga, puštala ga i nisam davala povoda, ja njemu nisam slala poruke, ja njega nisam zvala, nisam mu odgovarala na poruke, pozive i ostalo. Ali on nije prestao i ja sam shvatila da sam u problemu, da nešto moram da uradim", započela je priču za Kurir TV Gorana.

Kada ulazi u auto, Gorana to radi trčeći i odmah se zaključava. Ona je slučaj prijavila policiji i sve što želi jeste da povrati svoj mir. Kako je rekla u emisiji "150 minuta" na Prvoj TV, nakon što je u medijima izašla njena priča, on je prestao da je uznemirava. Ali, šta ako nastavi?

"Bivši dečko je prestao da me kontaktira, druga stvar dobila sam dosta podrške, prvo od Vesne (kordinatorka Siugurne kuće) koja mi je rekla da mogu uvek da joj se javim I da su mi vrata uvek otvorena", započela je Gorana. Na pitanje da li je dobra stvar što se obratila medijima, kordinatorka Sigurne kuće, Vesna Stanojević odgovara potvrdno.

"Bilo bi mnogo bolje da se što više žena koje imaju problem sa bilo kojim nasilja, da o tome progovore javno. Žene uglavnom hoće da pričaju, ali se plaše nasilnika i njegove okoline. Međutim, to kod nas nije uobičajeno”, istakla je Vesna.

Kako je Gorana istakla oni su dugo bili u vezi i svim osobama koje su u vezi poslala važnu poruku:

"Žena ili muškarac koliko god da su u vezi, bitno je da onog momenta kada jedna strana odluči da izađe veze, da druga strana to prihvati", objasnila je i dodala da još dok su bili u vezi primetila je naznake njegovog ponašanja, ali je to pripisivala promeni na bolje.

Bivši momak je Gordani mesecima unazad stavljao do znanja da neće prestati da je progoni. Gde god da je kretala iz kuće nije znala šta može da se desi u svakom trenutku. Znao je ujutru da napiše “Dobro jutro ljubavi moja najlepša”, a zatim joj je popodne stizala poruka "Srušiću te, to ti obećavam, u blato ideš nazad”. Policija ga još uvek nije pronašla, slučaj je prijavila i Odeljenju za suzbijanje VTK.

"Ovo je kod Gorane krivično delo. Proganjanje je krivično delo koje je relativno skoro uneto u krivični zakon. Policija bi po tome trebalo da postupi najbrže moguće. Policija je početak proces, onda ide tužilaštvo. Krivično delo koje ona trpi dugo, remeti joj život. Postavlje se pitanje: ‘S kojim pravom?’Možeš ti nekog da voliš ne znam koliko ali onog momenta kada to više ne ide, onda svako ide na svoju stranu”, istakla je Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)