DA LI JE LOŠE IMATI OBIČAN ODNOS POSLE ANALNOG? Ginekolozi otkrivaju kada ste spremni za uživanje pozadi

Pogledajte koje su loše strane analnog odnosa i kako da se pripremite za njega!

Shutterstock/G-Stock Studio

Davno je prošlo vreme kada je bilo sramota pričati o problemima i neodumicama u intimnim odnosima. Kao što vodimo računa o higijeni zuba ili lica, isto tako je važno da posvetimo pažnju na naše intimno zdravlje. Tabu ne treba da postoji ni kada je u pitanju analni intimni odnos, pogotovo ako sa svojim partnerom želite da istražite nešto više u krevetu i začinite odnos. 

Osim lepih strana, kao što je uživanje, postoje i one manje lepe. Ukoliko niste do sada primenjivali analni odnos važno je da znate kakve vas nuspojave čekaju i kako treba da se pripremite za njega. 

Pišući u British Medical Journalu, doktorke Gana i Hunt objasnile su da analni odnos može da uzrokuje bol, krvarenje, inkontinenciju i dugotrajne povrede, pogotovo ako se nepravilno praktikuje. Upozorile su da je to rizično jer je povezano s alkoholom, opojnim supstancama, višesbrojnim intimnim partnerima, manjom upotrebom kondoma i većim rizikom od polno prenosivih bolesti.

"Žene koje se upuštaju u analni odnos imaju veću verovatnoću da će patiti od inkontinencije (nevoljno oticanje urina iz bešike) od muškaraca, budući da žene imaju 'manje robusne' analne sfinktere i slabiju snagu analnog kanala, pa oštećenja mogu da imaju duže i ozbiljnije posledice, istakle su doktorke.  Upravo zbog toga je važno da na vreme planirate i razgovarate sa svojim partnerom. Takođe, edukacija je na prvom mestu! 

Britanska stručnjakinja za intimne odnose, Trejsi Koks, upozorila je da se za prvi pokušaj analnog odnosa treba da pripremite teren i "nikada ga ne praktikujete u alkoholisanom stanju jer postoji ispravan i pogrešan način za takav odnos".

"Nikada ne pokušavajte penetraciju bez prethodnog umetanja prstiju ili analnih igračaka i lubrikanta, i to tokom određenog vremenskog razdoblja. Rektumu treba vremena da se navikne na stvari u sebi", savetnica.

Takođe, prema rečima hrvatskog ginekologa Marka Kisića, trebalo bi da izbegavate kombinovanje analnog i vaginalnog odnosa. Odnosno, ako se prvo praktikovali analni pa onda vaginalni odnos, tada štetne bakterije mogu iz analnog otvora da naruše floru i faunu vagine" pojasnio je ginekolog dr Kisić za 24sata.hr

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ŠTA ZNA DETE ŠTA JE SEKSUALNOST? Stručnjaci složni: Banalizuju čitav doživljaj seksa, a najčešće su NAJVEĆI KRIVCI RODITELJI  Kurir televizija

 (MONDO/T.B.)