Kapuera, brazilska borilačka veština koja kombinuje elemente akrobatike i plesa, uz karnevalski ritam i muziku, od opasnih ulica Rio de Žaneira do šarene sale u Zgradi Bigza, to je nešto što Marselo Santos ima u svojoj krvi.

“Kapuera je kao nož: može da služi za sečenje hleba, a može da bude i opasno oružje”, govori najpoznatiji Brazilac u Beogradu. Čovek dubokog pogleda i širokog osmeha, držao je seminare kapuere širom sveta. Nakon jednog u Beogradu, ostao je srpskoj prestonici.

“Neko na trening kapuere dođe da bi lepo izgledao, nekog privuku muzički instrumenti, a ima onih koji žele da savladaju samoodbranu”, opisuje Santos, brazilski sportista kog je predsednik njihove države nagradio ordenom za doprinos širenju te kulture širom sveta.

“Ja sam odrastao na ulici. I da počnete s ulice, a završite tako što dobijete orden predsednika, to je za mene velika čast”, jasan je autor knjige Favela.

Lagani ples, pitak ritam, neobični instrumenti i snažni nožni udarci, sve je to kapuera.

Atabak i berinbau su najprepoznatljiviji muzički elementi. “Ljudi su ih u Brazilu svirali na ulici kako bi skrenuli pažnju na to da nešto prodaju. Gde ih čujete, znači da se tu nešto može kupiti”, opisuje.

Kapuera ima i jedan od najsilovitijih nožnih udaraca, generalno. Ipak, najvažnija je, fudbalskim rečnikom rečeno - žoga bonita: igra, druženje i zabava. "Kapuera povezuje ljude".

Uz borilački trening, sviranje instrumenata i ples, Pulmao je Stefanu otkrio da li su lepše Srpkinje ili Brazilke, jesu li favele u Riju zaista zabranjena zona za turiste i zašto je važno da čovek bude s obe noge čvrsto na zemlji.

Upoznajte se s kapuerom u novom Akcijanju:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.