Imajući u vidu njegovu sklonost ka boravku u šumi, količinu pročitane literature o indijanskim plemenima i znanje iz Šumarske škole, ne možemo se iznenaditi što Željko Iličić Druid, u okviru svog imanja na Starom brdu u Lapovu, ima radionicu za obradu drveta.

Ipak, ono što može da nas iznenadi, doduše - kako koga, jeste činjenica da u toj kućici s alatom, oko koje se jure džek rasel i ruska mačka, ne nastaju komadi nameštaja, ni grede, ni kosntrukcije. Tu nastaju drveni lukovi, primitivni i sportski.

“Nisam bio previše talentovan, ali sam radom uspeo to da nadomestim. Pratio sam najvećeg maga za lukove Tima Bejkera. Čitao njegove savete, gledao skice koje pravi. Štampao sam sve što sam mogao da nađem na internetu, tako da sada imam ogromnu enciklopediju učenja o lukovima, bukvalno”, opisuje Druid. Samouk, vispren i snalažljiv, takav je čovek iz prirode.

Posle mnogo vežbanja, uspeo je da napravi luk koji je završio na naslovnoj strani magazina Primitive archer, časopisu koji daje legitimitet svim učesnicima ove igre s drvetom. Druid ove “igračke” pravi od domaćeg drveta - bresta, jasena, trešnje, šljive… “Sve voćkarice su odlične za pravljenje lukova. Srbija je, zajedno sa Baskijom i Češkom, najplodonosnije zemljište za drvo od kog se prave kvalitetni lukovi”, tvrdi.

Ima običaj da ih namerno polomi. Na taj način spozna koliko dobro ih je napravio. “To se svidelo strelcima, spremnost da zbog provere kvaliteta uništim nešto što me je koštalo vremena i truda”, govori. Jako bitno u celoj priči jeste to gde i kod koga završi luk koji je napravio. S tim u vezi, njegovi “proizvodi” dospeli su do bitnih figura u streličarskom sportu.

Razgovar s neobičnim čovekom kakav je Željko može da traje satima a da se ne primeti koliko je vremena prošlo, ali pošto smo u Akcijanju, Stefan je “ušao u meso” i video kako stvari stoje naspram mete, drvene, za vežbanje: gde se drži strela, kako se zategne, kuda gledamo, šta ciljamo i kako se ponašamo? Sve ovo saznajte u novoj epizodi Akcijanja:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.