AKCIJANJE

RATNIK koji je osvojio mir! Evo kako se postaje SAMURAJ, stiče moćan um i JAK KARAKTER (VIDEO)

Autor Stefan Tošović

Kimono, katana, kaciga i vrisak! Novo Akcijanje vodi vas na kendo – umeće japanskog mačevanja.

.
Izvor: Mondo

Samurajska estetika - duga kosa vezana u punđu i odeća koja podseća na kimono – to su veoma prisutni elementi u pop kulturi, a samurajska filosofija – hrabar pogled na situaciju i odvažnost – preporučuju se kao korisne taktike u korporacijskom i japi svetu.

Ipak, kako je to biti samuraj, zaista?

Možda će vas zanimati

To najpre znači ovladati umećem japanskog mačevanja, što je sabrano u kendou – borilačkom sportu, koji je nastao iz potrebe da se samurajska veština nađe u takmičarksim i komercijalnim okvirima. S ovom veštinom upoznao se Stefan, čovek od akcije, koji je jedan dan proveo s majstorima iz Kendo kluba Makoto i ova uzbudljiva priča čeka vas u novoj epizodi Akcijanja.

.
Izvor: Mondo

Da biste ovladali veštinom mača, prvo treba da pronađete mir u svom umu. Zašto se potencira na tom duhovnom miru? Zato što kendo majstori veruju kako mirna voda ne propušta nijedan pokret i događaj. "Teorija i filosofija kendoa moraju biti dopunjene umetnošću korišćernja mača. I veruje se kako je jedini izraz koji vas može zaštititi od napada protivnika - odlučan stav", tvrdi Andrej Milošević, majstor kendoa četvrti dan.

Kažu da kakav si borac, takav si čovek, i obratno. Kao i u svakom pojedinačnom sportu, i u kendu se najpre borite sa samim sobom. Hiljadu puta ponavljate jedan pokret ne biste li ga usavršili. "Ovde se stalno vraćate osnovama. Majstori nastoje da osnovne kretnje i zaseke dovedu do savršenstva, do te mere da im sve to postane instiktivno", kaže Andrej.

Da biste u okršaju sa protivnikom ostvarili poen (ipon), nije dovoljno da svog suparnika samo pogodite, kao što je to slučaj u evropskom mačevanju. Važno je da ispravno izvedete tehniku, koja mora da sadrži princip Ki Ken Tai - Um, Mač i Telo. Ukoliko trojica sudija procene da ste napad izvršili u sadejstvu uma, mača i tela, zaradićete ipon. Pobednik je onaj koji prvi postigne dva poena.

Pogledajte ovo samurajsko Akcijanje:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.